• Запахло медом, маком і життям

    Запахло медом, маком і життям Запахло медом, маком і життям Запахло медом, маком і життям Запахло медом, маком і життям

    Серед українців свято Маковія одне з найпоетичніших і найшанованіших. У дохристиянські часи цього дня вшановували Богів Спасів і освячували квіти, городину та криниці. Зрештою, прийнявши християнізовану назву, люди зберегли давні традиції і дотримуються їх і сьогодні.

    Весело та цікаво у бібліотеці-філії №4 14 серпня відбувся народознавчий калейдоскоп «Запахло, медом, маком і життям», присвячений святу Маковія.

    Бібліотекар Ірина Тупчій ознайомила всіх присутніх з традиціями свята, діти з радістю взяли участь у грі «Збери маковійчик», відгадували загадки про квіти, називали квіти та рослини, які входять до святкового букета. Також на заході, кожен із присутніх мав змогу зібрати традиційний букет із різнотрав’я, що має гарну назву «маковійчик». Робити це правильно гостей свята навчала завідувачка бібліотекою Світлана Линник. Дітлахи дізналися, що маковійчик – це не просто букет. Він є хатнім оберегом, який потрібно зібрати власноруч. Обов’язково мають бути в ньому достиглі голівки маку, м’ята, яка оберігає сім’ю від усякої напасті й додає здоров’я, сонях − символ сонця, материнка – захист родинних зв’язків, рута – від хвороб, калина – на дівоче щастя, полин слугував талісманом від всілякої напасті та сповнював здоров’ям, волошка – дарувала мир усій родині. А ще − чорнобривці, айстри, васильки, любисток, петрів батіг, деревій тощо. Кожна рослина має своє призначення і свої лікарські властивості, тож обирати кожен може саме те, що йому потрібно. Холодною зимою дбайливо збережений «маковійчик» буде нагадувати дітлахам про цілющі квіти й трави, щедре й тепле літо, яке неодмінно настане знову.

    Усі учасники свята із задоволенням скуштували традиційну страву цього дня – шулики, які обов’язково випікали на Медовий Спас, та подякували бібліотекарям за цікаве свято та солодке частування.

     

    Світлана Линник.




    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше