• Карантин – не час для відпочинку

    Карантин – не час для відпочинку Карантин – не час для відпочинку Карантин – не час для відпочинку Карантин – не час для відпочинку Карантин – не час для відпочинку

    Дистанційна робота бібліотеки-філії №9 сімейного читання

    Як засвідчив двомісячний досвід дистанційної роботи, під час карантину важливо не втрачати зв’язок з читачами. Найкращими засобами спілкування в таких обставинах є блоги і соціальні мережі.

    У березні-травні на блозі «БібліоВсесвіт» було розміщено 130 нових повідомлень, які переглянули близько 10 тисяч користувачів, а загальна історія переглядів близько 132 тисячі.

    У соціальній мережі Фейсбук створена група «Білоцерківська бібліотека сімейного читання», яка нараховує 1300 учасників, з них 500 приєдналися під час карантину. В мережі Інстаграм функціонує група «Бібліотека на бульварі».

    Онлайн-конкурси, флешмоби, майстер-класи, поетичні читання користуються неабиякою популярністю у користувачів.

    До 90-річчя від дня народження однієї з найвідоміших українських письменниць сучасності Ліни Костенко бібліотекарі підготовили поетичні онлайн-читання «З днем народження, Ліно Василівно!». У виконанні Катерини Волинець, Світлани Могорит, Жанни Харченко та Зої Чутковської прозвучали вірші поетеси, які вже стали хрестоматійними і є джерелом мудрості для багатьох українців.

    Під час підготовки до світлого свята Христового Воскресіння бібліотечні фахівці організували онлайн-конкурс на кращий дитячий малюнок «Великодні передзвони». Кожен, хто переглянув роботи, був вражений щирістю та оригінальністю й відчув тепло дитячих сердець. Серед переможців – Марія Борисова, Евеліна Шевченко, Марк Коробко, Іван та Софія Пахомові, Маруся і Ганна Черкаські; вихованці студії образотворчого мистецтва «Берестяночка» Дарина Нагаївська, Ігнат та Георгій Куришки, Вероніка Мірошнікова, Оксана Кузько. У конкурсі взяли активну участь вихованці студії інтелектуального та творчого розвитку «ДоШколярик». Переможцями стали: Софія Карпенко, Максим Губарєв, Діана Коваленко. Крім того, Софія та Іван Пахомові, Марк Коробко, Максим Губарєв, Арсеній Гейко, Назар і Евеліна Шевченко, Маргарита Хіврич, Катерина Скороход брали участь у онлайн-конкурсі дитячих малюнків до Дня Матері, мистецькому онлайн-марафоні До Дня трагедії на Чорнобильській АЕС, онлайн-флешмобі «Дерево мого роду», організованих бібліотекою-філією № 6.
    Працівники книгозбірні, продовжуючи славні традиції родинного виховання, до Міжнародного дня захисту дітей організували конкурс онлайн «У дружній родині щаслива дитина», який проводиться у двох номінаціях: «Кращий поетичний або прозовий твір-мініатюра про членів родини» та «Кращі світлини з сімейного альбому». Своїми історіями поділилися білоцерківські поетеси Тетяна Строкач і Наталія Кузьмічова, друзі бібліотеки зі Сквири, члени літературного об’єднання «Сузір’я» – письменниця Людмила Процюк-Щербатюк і заслужений діяч естрадного мистецтва України Юлія Хандожинська, читачі: Катя Тонкошкуренко, Валерія Грищук, Ліза Тендюк, Софійка Порхун, Ольга Кухнова. Конкурс продовжується, бібліотекарі чекають нові цікаві сімейні історії.

    До Міжнародного дня сім’ї завідувачка філією Катерина Волинець підготовили цикл презентацій «Знайомтеся: творчі родини бібліотеки». Першими ластівками стали відома далеко за межами міста сім’яАнатолія та Галини Гай, родини Пахомових, Хіврич, Розживиних. Цю ідею відвідувачі групи у Фейсбуці підтримали численними «уподобаннями» та коментарями, тому працівники вирішили і надалі знайомити користувачів з найкращими представниками творчих родин.

    Полюбляють онлайн-конкурси і талановиті читачі. Софія Гіптенко стала переможницею та володаркою Гран-прі творчого змагання на краще виконання творів Ліни Костенко, організованого колективом центральної міської бібліотеки, конкурсу «Маєстат слова» незабутнього Миколи Вінграновського від бібліотекарів філії №10 та взяла участь в акції КОБЮ «Молоді імена Київщини – ВГОЛОС».

    Дистанційна робота підтвердила наявні і висвітлила нові творчі можливості працівників бібліотеки. Своїх прихильників у соціальній мережі Фейсбук має талановита Світлана Могорит. Її відеопрезентації подій і цікавих фактів, буктрейлери на нові і вже відомі книги, відеоролики про свята народного календаря користуються великим успіхом у користувачів. У своїх дописах Світлана Василівна цікаво і змістовно висвітлює інформацію про День Землі, День примирення і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, День трагедії на Чорнобильській АЕС, дні танцю, джазу, творчості та інноваційної діяльності, дружби, бджоли тощо. Відеоролики про депортацію кримських татар, жертв сталінських репресій, а ще – туристичні круїзи Європою, віртуальні виставки не залишають нікого байдужими. Її дописи поширюють у своїх бібліотечних групах наші колеги з усіх регіонів країни. Неперевершеними є майстер-класи, відеозамальовки Жанни Харченко. Своїх прихильників у Фейсбуці та Інстаграмі має її донечка Марійка. Вірші у її виконанні, малюнки, поробки, а ще «знамениті» чобітки для квітів викликали схвальне «Браво» у користувачів. Жанна Миколаївна започаткувала цікаві онлайн-огляди книг певної тематики, наприклад «Ура! Канікули!, «Письменники з ім’ям Юрій!», «Медсестри і лікарі – головні герої художньої літератури», «Подивись у небо».

    Галина Чередник і Зоя Чутковська знайомили маленьких читайликів з новинками літератури, розповідали про відомих дитячих письменників – Юрія Ярмиша, Дмитра Білоуса, Тамару Коломієць, Г.Х. Андерсена, викладали цікаві бібліотечні уроки про культуру читання, знайомили з азбукою сімейного дозвілля.

    Ірина Люшинська готовила літературні четверги присвячені письменникам-ювілярам, працювала над створенням аудіокниги за повістю Віктора Євтушенка «Юрась».

    Триває у бібліотеці робота з рекласифікації книжкового фонду, приміщення бібліотеки готується до зустрічі з читачами, за якими працівники за час карантину дуже-дуже засумували.

     

    Катерина Волинець.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше