• Добра казка для дорослих

    Добра казка для дорослих Добра казка для дорослих

    «Цуцик» Віталія Запеки – безсумнівно, подія в сучасному літературному житті. І не лише тому, що роман до болі правдивий, бо в біографії автора – три роки російсько-української війни. На відміну від «окопної» прози, це перший справді АНТИВОЄННИЙ роман про події на Сході. Написаний Людиною, якій болить те, що стільки років відбувається на Донбасі,написаний просто і страшно, від імені собаки, але про людей.У цьому романі тісно переплетені дві дуже близькій болючі теми для мене й, впевнена, не тільки для мене: це війна і собаки.

    Добра казка для дорослих – так би я охарактеризувала цю книгу. Місцями жорстка, місцями непроста, але дуже добра, сповнена надії. Такий прийом, коли дійсність в тому чи іншому художньому творі подається через погляд тварини – не новий, але все, що відбувається в цьому романі відтіняється беззастережною відданістю на яку здатний лише собака.

    В книзі є ВІЙНА. Хоча головний герой гадки не має чим вона відрізняється від миру, адже він народився в зоні бойових дій.

    ЛЮДИ. І якщо люди знають за що вони воюють – це їх вибір, то тварини стали заручниками цієї війни. Так стається, що Цуцик немає жодних підстав довіряти їм, та все жзустрічає частіше хороших людей, хоча не без винятків і, насправді, враховуючи в який страшний світ він приходить – це дає надію.

    ДРУЖБА. Пошук друга якому можна довіряти, якому можна служити, бути відданим постійно контрастує в Цуцика з недовірою до світу. Але саме те, що в світі, де дуже легко можна втратити близьких і дуже важко їх знайти, ми всеж знаходимо друзів – це і є головна місія цієї книги.

    Ну і чого немає в «Цуцику» і, як на мене, це дуже важливо, тотальної зневіри ні в житті, ні в людях.

    Кому би я радила цю книгу?

    ·Якщо ви любити тварин то це стовідсотково ваш вибір, особливо якщо ви «собачник», тому що ця історія від людини, яка любить і розуміє собак.

    ·Якщо ви любите реалістичні історії. Хоча це і казка але вона про життя, під таким, Цуциковим, незвичним кутом зору.

    ·Якщо у вас поганий настрій , але щось «легке» вам не допомагає – реалістичні, добрі пригоди, як в романі «Цуцик» вам стануть в нагоді.

    Що мені дала ця книга? Усвідомлення того, що є речі, які легко втратити, важливі речі, але теплі почуття навіть тривога за близьких, той факт що ми їх маємо здатні надати нашому життю сенс, а нам сил, щоби рухатися далі і врешті прийти додому. Впевнена, що кожен, хто прочитає роман, буде глибоко вражений, полюбить, як і усі, хто вже прочитав книгу, головного героя, а той, хто не має в реальному житті песика, заведе його. Не обов’язково рудого, не обов’язково Барсіка, а такого, який стане справжнім надійним другом.

    P.S. Треба відзначити, що книга мала неймовірний успіх на Книжковому арсеналі у ветеранському наметі у 2019 році. Також житомирське видавництво вже оголосило, що подаватиме цей антивоєнний роман на премію «Книга року «Бі-Бі-Сі», а також на Національну премію України імені Тараса Шевченка.

     

    Тетяна Ямінська.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше