• Ми на тебе Колодію маємо надію Ми на тебе Колодію маємо надію Ми на тебе Колодію маємо надію Ми на тебе Колодію маємо надію Ми на тебе Колодію маємо надію

    Сиропусний тиждень, Масниця,Масляниця, Пущення, Колодій – такі назви має традиційне праслов’янське свято, яке сягає періоду Трипільської культури і відзначається протягом тижня перед Великим Постом. Колодій – це маленький Сонце-Божич, який розкручує Сонячне Коло, тобто є Коло-Дієм. На теренах Київської Русі він був Богом шлюбу, примирення і взаєморозуміння.
     
    Низку обрядових дійств на честь весняного пробудження природи підготували для своїх читачів працівники бібліотеки-філії №9.На святі Колодія жіноцтво клубу «Сузір’я» поділили на дві команди «Свекрухи» і «Тещі», а команду «Зяті» представляли військовослужбовці 72-ої ОМБр.
     
    Завідуюча книгозбірнею Катерина Волинець розповіла про історію святкування кожного дня Сиропусного тижня, зазначивши, що розпочинався він у понеділок роздачею млинців нужденним, продовжувався родинними посиденьками, веселими народними гуляннями, а закінчувався Великою Прощеною неділею.
     
    Бібліотекар Жанна Харченко разом з учасниками заходу відзначили народження Колодки, сповивання її жінками, хрестини, похрестини. «Хрещені батьки» Колодки відповідали на запитання народознавчої вікторини, відгадували жартівливі загадки. Прикрашені стрічками і квітами колодки прив’язували до ніг читачкам-мамам, які не одружили своїх синів протягом шлюбного сезону, а неодруженим хлопцям дісталися колодочки, які прив’язали до лівої руки. Від цього обрядового полінця можна було «відкупитись» цукерками, монетами, виконанням пісень тощо. Пані Жанна провела інтелектуальний батл між «зятями» і «тещами», в якому жінки відповідали на запитання пов’язані з військовою справою, а чоловіки здавали екзамен на знання дівочих примх і побажань.
     
    Та найбільш емоційним було жартівливе гадання на млинцях: за начинкою дізнавались передбачення змін у житті. Якщо млинець з сиром – це до вірних друзів, з яйцем і цибулею – до поповнення в родині, з яблуками – до зустрічі з майбутніми чоловіком чи жінкою...
     
    Звучали на святі веснянки у виконанні Валентини Зикової і Людмили Смирнової, а пісні у виконанні Людмили Безкрилої подарували присутнім веселий настрій.
     
    Як гімн життя звучало прохання матерів: «Колодію, Колодію! Маємо на тебе надію! Дочекатися ранньої весни, теплого літа, щедрої осені, сніжної зими. А ще добробуту, злагоди, миру кожній родині і нашій рідній Україні.

    Катерина Волинець.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше