• Масниця прийшла – пісні й жарти принесла Масниця прийшла – пісні й жарти принесла Масниця прийшла – пісні й жарти принесла

    Масниця – одне з найулюбленіших українських свят, що сягає своїм корінням сивої давнини.
     
    Цілий тиждень масових розваг, безтурботних веселощів припадає на останній тиждень перед початком Великого посту.
     
    Пов’язане воно перш за все з проводами зими. Людям дуже хотілося скоріше провести зиму і зустріти довгоочікувану весну. Вони дякували сонцю за тепло, славили його, пекли млинці – круглі, рум’яні, які нагадували сонце, а також варили вареники з сиром – до них подавали сметану,  пекли медові пряники та коржі.
     
    Весело й  цікаво розпочався масляний тиждень у центральній міській бібліотеці. 24 лютого тут пройшла етнографічно-розважальна година «От вже й Масниця прийшла, зиму з двору прогнала», яку підготували працівники бібліотеки разом із членами клубу «Вікторія».
     
    Ведучі розповіли історію виникнення свята, ознайомили учасників із звичаями і традиціями святкування Масниці в Україні.
     
    Членкині «Вікторії» театралізованим дійством відтворили кожен день масниці – справляли обряд «колодія», водили хороводи, «тещі» відгодовували «зятів» млинцями та варениками, всі просили пробачення один у одного та з почестями виряджали матінку-Зиму до наступного року.
     
    Веселі інсценівки супроводжувалися українськими народними жартівливими піснями у виконанні аматорського ансамблю «Горлиця».
     

    Якщо потрібно терміново вирішити будь-які фінансові питання, ви можете отримати Кредит на картку 24/7 на сайті e-cash.com.ua

     
    А яка ж Масниця без смачних млинців? Напередодні свята був оголошений конкурс найсмачніших і найкращих  млинців та вареників. Наші господині напекли і наварили такої смакоти, що імениті «дегустатори − судді» потрапили у скрутне становище – ніяк не могли визначитися із переможцем. Але після недовгих вагань оголосили переможцями абсолютно усіх господинь. З піснями, примовляннями та жартами жінки пригощали учасників заходу та відвідувачів бібліотеки пухкими варениками, запашними млинцями та духмяним чаєм.
     
    Масниця у розпалі. Попереду  – Прощена Неділя, а в понеділок, 2 березня, розпочинається Великий піст.
     
                                                                           Любов Вилегжаніна.



                                                                   



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше