• І панянки, і пани полюбляють деруни І панянки, і пани полюбляють деруни І панянки, і пани полюбляють деруни

    Сучасна традиційна українська кухня та «старовинні» страви, які зараз можна скуштувати в кожному закладі харчування, готуються з продуктів, які не мають ніякого відношення ні до української кухні, ні до території України. Лідером цього списку, звісно, є так званий «другий хліб» – картопля. Вона запозичена та освоєна нашими предками, коли український етнос, його традиції і культура, зокрема культура харчування, вже були сформовані.
     
    Україна здавна славиться своєю гостинністю, багатою і смачною кухнею. Поділитись секретами української кухні, зокрема приготуванням дерунів, зібралися членкині клубу «Фітовітальня», яка діє при бібліотеці №6 на чергове засідання «І панянки, і пани полюбляють деруни». Завідувачка філією Надія Гаврилова познайомила учасників заходу з цікавими фактами з історії картоплі. Присутні дізнались, що в Україні картоплю вперше посадили в 1805 році в Харківській губернії. Запорізькі козаки знали картоплю, але як трофей, який вони здобували в походах.
     
    Тарас Шевченко в 1845 році в посланні «І мертвим , і живим, і ненародженим землякам моїм» про це згадує: 
    І на Січі мудрий німець
    Картопельку садить,
    А ви її купуєте,
    Їсте на здоров’я 
    Та славите Запорожжя.
     
    Присутні довідались про музеї та пам’ятники картоплі. 
     
    Українська національна кухня нараховує сотні рецептів із цього продукту. 
     
    Не секрет, що деруни (драники, драчаники, терчаники) користуються великою популярністю у народній кухні. Секретами дерунів ділилися Валентина Бадзюк, Ніна Побережець, Анастасія Шевченко, Надія Розгон. Поет і композитор Іван Пустовий секретами приготування дерунів поділився у відео кліпі «Українські деруни». Пісню «І панянки і пани полюбляють деруни» виконала Ольга Короленко. Гурт з Коростеня піснею «Коростенські деруни» візуально переніс присутніх на Фестиваль дерунів у славетне місто на Житомирщину. Поезії В.Чубенка та Л.Долик стала візитною карткою дегустації оспіваної страви.
     
    Їли деруни із сиром, м’ясом, грибами і класичні із сметаною. Страва одна, а смак різниться, бо в кожну з них господиня вклала саме свою «родзинку».
     
    Деруни – страва, яка поєднала в собі смаки всіх країн і континентів, визнана кулінарами всього світу стравою інтернаціональною.Саме наші, українські деруни, ніколи не «посваряться» ні з норвезьким оселедцем, ні з британською вівсянкою, ні з французькою юшкою з цибулі, ні з німецьким пивом та відомими мюнхенськими ковбасками, а ні з італійською піцою. Українські деруни – це мирна зброя українців, з якою ми йдемо завойовувати Європу. Тож, з гордістю можна запевнити:
    Де б ми з вами не були,-
    Українські деруни
    Об’єднають всіх в родину,
    І прославлять Україну!
     
    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше