• Могильний вітер з тих ярів повіяв полум’ям… Хитався Бабин Яр!.. Могильний вітер з тих ярів повіяв полум’ям… Хитався Бабин Яр!.. Могильний вітер з тих ярів повіяв полум’ям… Хитався Бабин Яр!..

    27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. З нагоди цієї страшної історичної правди фахівці книгозбірні №3 для учнів 7-А класу БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» (класний керівник Людмила Музичук) підготували історичний репортаж «Могильний вітер з тих ярів повіяв полум’ям… Хитався Бабин Яр!..».
     
    Учасники заходу, затамувавши подих, слухали 6 мільйонів сердець невинно убієнних, неоплаканих і невідспіваних жертв національної, етнічної, расової, релігійної належності, спричинених тоталітарними ідеологіями.
     
    Для широкого загалу користувачів у читальній залі розгорнута книжкова виставка з відповідною назвою, на якій зібрані книги та періодичні видання про масове знищення єврейського населення під час Другої світової війни. Працівники бібліотеки зробили її коментований огляд. Детально зупинилися на книзі «Уламки пам’яті» (упорядник Євген Чернецький), де збережені дані про євреїв Білої Церкви – жертв Голокосту.
     
    Для українців жахливим символом Голокосту став Бабин Яр – місце розстрілу понад 150 тисяч євреїв та представників інших національностей. Існував Дрогобицький Яр у Харкові, а також багато інших місць, де нацистські нелюди масово вбивали іновірців.
     
    Учні мали змогу переглянути фрагменти документального фільму «Біла Церква. Шоа. Розстріляне дитинство». У ньому розповідається про геноцид – розстріл 90 єврейських дітей Білої Церкви. Акторами стали учні школи «Міцва 613». Над його створенням працювали білоцерківські історики та кінематографісти.
     
    27 серпня 2019 року у Білій Церкві відкрили меморіал пам’яті жертв Голокосту та Праведникам світу. Хто не знав – той дізнався, хто не пам’ятав – той згадає. Адже пам’ять те, що вже багато віків робить нас надлюдяними.
     
    Чим далі від нас події цієї катастрофи, тим більше потрібно пам’ятати про загибель шести мільйонів євреїв, убитих лише за те, що іншої віри. Об’єктивне висвітлення історії нашої країни має важливе значення для виховання підростаючого покоління. Хай світла пам’ять замучених, хай попіл спалених стукає в серця живих та закликає до братерства людей і народів.

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше