• Крути: бій за майбутнє

    Крути: бій за майбутнє Крути: бій за майбутнє Крути: бій за майбутнє Крути: бій за майбутнє

    Бій під Крутами… Щороку ми вшановуємо пам’ять молодих героїв, що в 1918 році полягли біля залізничної станції Крути, захищаючи Українську Народну Республіку від більшовицьких загонів, які рвались до Києва.
     
    З метою встановлення історичного зв’язку між юними героями української революції 1917-1921 років, борцями за свободу і незалежність України проти більшовицької навали та сучасними учасниками ООС на сході України – війни з російським агресором за збереження територіальної цілісності та незалежності України, працівники бібліотеки-філії №6 провели цикл заходів, присвячених річниці бою під Крутами.
     
    Читачам філії було презентовано книгу Костянтина Тур-Коновалова «Крути 1918». Це драматична історія про героїзм українських юнаків, заснована на реальних подіях. Герої твору хотіли кохати та жити, але взяли до рук зброю. У горнилі бою, не жаліючи власного життя, без страху та сумніву, вони пішли у бій захищати найдорожче – незалежність України… Презентація проходила у формі діалогу: присутні не лише задавали запитання по змісту твору, а й самі розповідали про цікаві факти з історії бою під Крутами.
     
    Відео-бесіда «Згадаймо юність, що горіла в Крутах» була проведена для учнів 4-Б класу БЗШ №23 (класовод Валентина Синиця). Завідувачка бібліотекою Надія Гаврилова розповіла про бій під Крутами, наголосивши на тому, що 29 січня 1918 року – це не лише день скорботи за українською молоддю, а й день величі духу української нації. Патріотизм та героїзм Крут забувати не можна. Адже затримка просування армії Муравйова на 4 дні дала можливість укласти Берестейський мирний договір, що означав міжнародне визнання української незалежності. Надія Миколаївна також провела паралель між подвигом героїв Крут та подвигами героїв ООС. Як набат прозвучала «Балада про Крути» у виконанні учня Владислава Маринця. Діти переглянули відеофільм «Бій під Крутами 29 січня 1918 року» та прослухали пісню «Пам’яті тридцяти» у виконанні Марії Бурмаки.
     
    Слайд-презентацію «Вони помирали, щоб жила Україна» бібліотекар Світлана Шута запропонувала увазі учнів 6-А класу (класний керівник Наталія Фокша) та 7-Г класу (класний керівник (Ольга Балас) БЗШ №21. У презентації висвітлено трагізм і велич боротьби української молоді під Крутами. Світлана Володимирівна презентувала присутнім книгу М.Куць «Крути». 
     
    В читальній залі книгозбірні організовано книжкову виставку «Вони помирали, щоб жила Україна», на якій  представлені книги  про подвиг українських юнаків, який навічно залишиться в історії як символ національної честі, та нескореного духу нашої нації.
     
    Сміливість та жертовність учасників бою зробила їх прикладом для майбутніх поколінь захисників України. З ними порівнюють захисників Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут називають першими кіборгами.

    Надія Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше