• Талант дарувати людям красу

    Талант дарувати людям красу Талант дарувати людям красу Талант дарувати людям красу

    Біла Церква багата людьми, які творять красу, створюючи вироби в різній техніці декоративно-ужиткового мистецтва. В одній із технік – ошибана, працює Олена Гарна, зустріч з якою відбулася у бібліотеці-філії №6. Дивовижним мистецтвом – «малюванням» картин із засушених під пресом рослин, пані Олена займається близько 10 років. А поштовхом до захоплення став перегляд телевізійної передачі, під час якої розкривались секрети древнього, східного, родом з Японії мистецтва – ошибана. До речі, в Україні це мистецтво частіше називають – пресована флористика.

    Німецький поет Гете писав: «Багато квітів, і лише мистецтво може вплести їх у вінок». Свій «вінок» флористичного живопису створює Олена Гарна. Вона зізналася, що в одній роботі використовує від 15 до 30 видів рослин. Замість «кольорової» палітри слугує сухе, але «живе», нефарбоване, листя тополі сріблястої, орхідеї,троянди, лілії. Адже, на одній рослині є різні відтінки, тому створені картини фарб не потребують. Вражає те, наскільки яскравими і соковитими залишаються кольори квітів після засушування. Саме в цьому і є вся таємниця неповторності картин майстрині.

    Ескізів пані Олена не робить, образи виникають спонтанно. Тож, коли сідає за роботу, ніколи наперед не знає, що ж вийде. «Працюю так, як на душу лягає. Сідаю, викладаю, приклеюю один, другий, третій листочки, коли дивись, щось і виходить. Робота над картиною дуже копітка, займає багато часу. Одну картину інколи доводиться «малювати» до двох місяців», – ділиться досвідом майстриня. Образ, який народжується у процесі творчості, несе в своїй основі гаму відчуттів автора.

    Учасників заходу цікавив процес збирання і підготовки рослин до створення картин. Пані Олена розкрила секрет, зауваживши, що ми всі пам’ятаємо, як збирали і засушували листя і квіти для складання гербарію на урок біології. Головне – зберігати квіткові заготовки без доступу повітря і прямих сонячних променів. «Я збираю квіти, які розпустилися, набрали форму і колір. Під прес квіти викладаю на газету, яка вбирає вологу. Найшвидше сохнуть польові квіти і троянди. При цьому їхній колір може зберігатись. Часто в своїй роботі використовую квіти кімнатних рослин, особливо орхідеї. Ніколи не збираю первоцвіти», – зауважила гостя.

    Роботи Олени Гарної зачаровують своєю феєричністю, світлою таємничістю, незбагненною тендітністю, глибиною змісту, оригінальністю, гармонійністю, відкритістю. У її творчому доробку є вишукані квіткові композиції рослинної тематики, мініатюри та пейзажі. Та оскільки Олена дуже любить тварин, то особливу перевагу надає «малюнкам» із зображенням коней. Творчість майстрині – особливий, прекрасний світ, в якому відображені її відчуття та бачення навколишнього світу.

     

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше