• Дай Андрію знати яку долю мати

    Дай Андрію знати яку долю мати Дай Андрію знати яку долю мати Дай Андрію знати яку долю мати Дай Андрію знати яку долю мати

    12 грудня для читачів – учнів 8-Б (класний керівник Світлана Полінога) та 8-В класів (класний керівник Олена Головань) БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» фахівці книгозбірні №3 провели інтерактивну програму «Як колись на Київщині Андрія святкували» спільно з бібліотечними працівниками технолого-економічного коледжу БНАУ – Ольгою Кофановою, зав. бібліотекою та провідним бібліотекарем, завідувачкою зразкового музею народного побуту Київщини Наталією Костенко. На святі була присутня громадська діячка Вікторія Рудешко.

    Дійство розгорнулося в читальній залі, де на гостей чекала різнопланова програма. Пані Наталія розповіла учасникам історію свята. Колоритності додало містичне дійство – ворожіння. Тут дівчата мали змогу зазирнути у майбутнє. Може, не зовсім щиро, та все ж десь там, глибоко в душі, дівчина вірить, що Андрієва ніч допоможе їй пізнати свою долю. Юнки активно брали участь у ворожінні: витягаючи магічні записки дізнавалися про ім’я майбутнього чоловіка, його професію, хто перший вийде заміж, як буде жити – в бідності чи багатстві.

    Не обійшлося і без головного атрибуту свята – калити. Це обрядовий корж з діркою в середині. Вона випікалася завжди солодкою, з медом, і запікали її так, щоб відкусити було важко.

    Ось так з року в рік працівники бібліотеки стараються передати молоді давні народні традиції, згуртувати дітей і навчити радіти життю. І головне, щоб вони і надалі не пішли в забуття. Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле, тож бережімо цю прекрасну і невичерпну скарбницю народних свят.

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше