• Тиждень права в ЦДБ

    Тиждень права в ЦДБ Тиждень права в ЦДБ Тиждень права в ЦДБ Тиждень права в ЦДБ Тиждень права в ЦДБ

    В рамках Тижня права в центральній бібліотеці для дітей пройшла низка заходів, які сприяли підвищенню рівня правової культури читачів книгозбірні, інформованості учнівської молоді про їхні конституційні права та обов’язки, можливості їх реалізації та захисту.

    9 грудня в центральній бібліотеці для дітей відбулася презентація виставки-діалогу «Є право – є надія». Бібліотекарі протягом дня спілкувалися з юними громадянами та надавали їм інформацію з різних галузей права, починаючи з історичних витоків і закінчуючи сучасним станом прав людини і громадянина в суспільстві. Підлітки дізналися, що саме книги, які експонуються на виставці, допоможуть їм розібратися та зорієнтуватися у різноманітному світі правових відносин та не розгубитися у складних ситуаціях, що можуть виникнути у житті.

    10 грудня до Міжнародного дня захисту прав людини з користувачами ЦДБ – учнями 10-А класу БЗШ №4 проведена правова вікторина «Закони знати і дотримуватись їх», в ході якої розглядалися принципи рівності людей, задекларовані в «Конституції України» та «Конвенції ООН про права дитини». Учасники заходу ознайомилися зі статтями Конституції України, розв’язували логічні завдання правової тематики, слухали різні історії із життя ровесників, визнаючи порушення прав цих дітей у сім’ї, дитячому будинку, школі, інтернаті.

    «Особливості відповідальності неповнолітніх» – таку назву носила зустріч восьмикласників БЗШ №11 з представниками центру правової інформації та консультації, яка відбулася в ЦДБ 11 грудня. Що таке права людини? Які основні нормативні документи захищають права людини в Україні та світі? – ці питання пояснювали школярам студенти факультету права і лінгвістики БНАУ Артем Гридуб і Алла Шкрабак.

    Під час заходу консультанти довели школярам, що стати на хибний шлях найпростіше саме у підлітковому віці, навели приклади правопорушень, розповіли про відповідальність перед законом і надали поради, як вийти з небезпечної ситуації, якщо в неї вже потрапили. Користувачі переглянули презентацію «Кримінальна відповідальність неповнолітніх» та взяли активну участь в обговоренні та вирішенні ситуативних завдань.

    Не менш активними були учні 9-В класу БЗШ №4 під час проведення диспуту «Чи є застосування сили засобом самоствердження?», який відбувся 12 грудня. Експертом дискусійного заходу була викладач історії та права Алла Анатоліївна Швець, яка спонукала школярів до оцінювання жорстоких вчинків неповнолітніх, формуючи у них відповідне ставлення до них.

    Диспут розпочався з прикладів жорстокої поведінки підлітків із застосуванням сили та проблемного запитання до аудиторії. Ведуча зосередила увагу на конкретних порушеннях правил поведінки, на помилкових переконаннях юнаків та дівчат, що заради самоствердження спричинили ці вчинки. Дев’ятикласники уважно вислуховували винесені на обговорення думки, відстоювали свої позиції, переконуючись у правильності чи помилковості поглядів як своїх, так і опонентів, робили відповідні висновки.

    Основним лейтмотивом заходів тижня стало гасло: «У мене є права. Держава мені їх гарантує. Я знаю свої права. Я вмію ними користуватися».

     

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше