• «Білоцерківські сторінки Української революції 1917-1921 років. Memoria 2019»

    «Білоцерківські сторінки Української революції 1917-1921 років. Memoria 2019» «Білоцерківські сторінки Української революції 1917-1921 років. Memoria 2019» «Білоцерківські сторінки Української революції 1917-1921 років. Memoria 2019»


    28 листопада в центральній міській бібліотеці відбулася наукова конференція «Білоцерківські сторінки Української революції 1917-1921 років. Memoria 2019». Історики і зацікавлені їхніми дослідженнями містяни щороку зустрічаються на цьому, вже традиційному заході, реалізуючи програму відзначення подій сторічної давнини, ухвалену в 2017р. Виконавчим комітетом Білоцерківської міської ради. Відтак, директор міської ЦБС Раїса Григоренко виконала приємну місію і відкрила конференцію, на якій прозвучало чотири доповіді.

    Кандидат історичних наук, завідувач відділом інформаційно-краєзнавчої роботи ЦБС, провідний науковий співробітник Меморіального музею-садиби І.С.Козловського, старший науковий співробітник Білоцерківського краєзнавчого музею Євген Чернецький виступив з доповіддю «1918 рік у Білій Церкві та околицях у світлі фіксацій правопорушень і партизанських акцій та даних розвідки». Він розповів про загальну ситуацію в тогочасній Білій Церкві та бойові дії (часом із застосуванням артилерії), які розгорнулися спочатку у Таращанському, а потім і в Сквирському повітах. Пограбування підприємств, державних установ і приватних осіб мародерами, бої між повстанцями та німецькими і українськими підрозділами призвели до скупчення у Білій Церкві біженців, які тікали з охоплених повстанням волостей.

    Завідувач сектором відділу інформаційно-краєзнавчої роботи, співробітник Білоцерківського краєзнавчого музею Олексій Стародуб доповів про «Встановлення влади більшовиків у Білій Церкві та повстання проти неї (лютий – початок квітня 1919р.)». Критично аналізуючи спогади, які фіксувалися за радянських часів у зв’язку з черговими ювілеями «Великого Жовтня», історик описав підготовку до більшовицького повстання в Білій Церкві взимку 1918-1919рр., участь у цій діяльності мешканців і уродженців Ротка: Сломчинського, Гординського і Ткача, саме повстання і формування більшовицьких органів влади, а також формування загону отамана Гончара у Велико-Половецькій волості, якому на короткий час вдалося опанувати і очистити від більшовиків Білу Церкву. Серед знешкоджених завдяки цьому білоцерківських більшовиків був і Антон Гординський.

    Вчитель Білоцерківської гімназії №1 та співробітник відділу інформаційно-краєзнавчої роботи міської ЦБС Анатолій Бондар виступив з доповіддю «Українська автокефальна православна церква в Білій Церкві 1920 – початок 1930 років». У його доповіді йшлося про перші кроки УАПЦ в Білій Церкві, відновлення місцевої єпархії, контроверсійну постать єпископа Володимира Бжосньовського, його відомого наступника єпископа Тесленка, а також про білоцерківські парафії УАПЦ, якими були церкви св.Архипа і Філімона (існувала до початку реорганізації Білоцерківської гімназії на сільськогосподарський навчальний заклад), св.Пантелеймона (неподалік залізничного вокзалу) та св. Марії-Магдалини. Окремо дослідник зупинився на приєднанні до УАПЦ останнього зі згаданих парафій, початок чому поклали збори парафіян Заріччя у 1921р., які провів Діонісій Степанський.

    Останньою була доповідь «Іван Часник – політик і громадянин» кандидата філософських наук Олександра Ярмоли (Білоцерківський національний аграрний університет). Іван Часник був уродженцем Полтавщини (народився у 1889р.). У Білій Церкві він став творцем і редактором загальноукраїнського незалежного часопису «Народнє слово» (вийшло десять чисел у грудні 1918р. в друкарні Рутгайзера). Доповідач зупинився також на діяльності І.Часника як українського есера, згадав про його перемовини з більшовиками у 1920р. та засудження наступного року до «п’яти років концтаборів».

    Наприкінці конференції Євген Чернецький подякував присутнім та повідомив про початок підготовки наступної конференції, яка має відбутися наприкінці 2020 р. та, сподіваємося, розкриє невідомі чи маловідомі дотепер сторінки історії Української революції 1917-1921 років.

     

    Раїса Григоренко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше