• Улюблена національна страва

    Улюблена національна страва Улюблена національна страва

    Українці з давніх часів ставили питання про здорове харчування. Тому, маючи різноманіття інгредієнтів в повсякденному бутті, створили неперевершений світовий шедевр БОРЩ. Це така «альфа і омега» української кухні.

    Вшановуючи та прославляючи український символ кулінарії, бібліотекарі філії №2 для своїх читачів підготували та провели кулінарні посиденьки «Сьогодні День відмічає Борщ!».

    Гортаючи кулінарні сторінки, читачі дізналися про походження назви слова «борщ»; щоденне і ритуальне значення цієї страви; про знаменитих на весь світ людей, які були палкими шанувальниками української національної страви. Присутні почули цікаві факти про борщ.

    Під час слайд-шоу «Ковтайте слинки» присутні здійснили мандрівку кулінарною мапою України, зупинялись у кожній області та дізналися рецепти смачних варіацій борщу, у тому числі рецепти-фаворити залежно від регіону в якому його готують, познайомилися з поняттям «борщовий пояс».

    Учасників заходу зацікавила інформація про міста в Україні, в яких кілька років підряд проводять фестивалі борщу.

    З’ясувалося, що білоцерківець Юрій Ковтуненко, який збирає і колекціонує рецепти стародавніх українських страв, перебуваючи в Італії на фестивалі, приготував борщ і струдлі з маком. Ті, хто смакував ці страви, говорили, що від них «розкривається серце» і якби українська кухня була королівством, то борщ,напевно, був би на троні.

    Потім читачі ділилися своїми рецептами приготування борщу, під час конкурсу «Наварила борщику в полив'янім горщику». Адже єдиного рецепта борщу не існує (в кожної господині він свій), у його приготуванні є свої хитрощі, яких господині дотримуються, тому страва виходить смачною.

    Цікавим виявився конкурс «Вірш, про борщик прочитайте, славу Ви йому воздайте!», де звучали вірші Павла Глазового «Чудодійний борщ», Григорія Лютого «Борщ варила», Юрія Федечка «Український борщ», Євгена Гуцала «Зайці в полі варять борщ» та народні приказки, такі як: «Борщ без квасолі – все одно, що ложка без ручки»; «Борщ має бути таким густим, щоб ложка в ньому стояла, і за парою від миски за столом дітей не було видно» та інші.

    В Україні існує справжній культ борщу. Тож давайте його розвивати багатоваріантно, корисно, смачно, а відтак цікаво для всього світу. Адже недарма слово «борщ» розшифровується як:

    Б – Богом

    О – одобрений

    Р – рецепт

    Щ – щастя.

    Тож нехай

     

    Україна із борщами

    Живе іще мільйони літ,

    Хай сонце сяє над нами

    Й борщем нехай смакує світ.

     

     

    Наталія Янківська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше