• Талановита і щира Зірка Мензатюк

    Талановита і щира Зірка Мензатюк Талановита і щира Зірка Мензатюк

    В жовтні у благодатному краї Буковини народилася сучасна дитяча письменниця Зірка Мензатюк, яка в цьому році відмічає своє 65-річчя. Не так багато знайдеться зараз дитячих письменників, які б уміли так точно, делікатно і вправно читати дитячі душі, які б так сміливо, але ненав’язливо говорили про патріотичне виховання підростаючого покоління.

    Огляд творчості письменниці «Талановита і щира Зірка Мензатюк» провела бібліотекар Людмила Романюк для учнів 5-А класу БЗШ №21 (класний керівник Оксана Коваль).

    Діти здійснили літературну мандрівку сторінками книг, побувавши на зупинках: «Казкова», «Пригодницька» та «Історична».

    «Казка – це зерно, яке завтра проросте, проросте у душах читачів милосердям, добром, радістю, знанням», – впевнена письменниця. Підтвердженням цих слів є книга «Макове князювання», яка включає казки, що «сіють» витоки українських народних свят. Це ті скарби дівчинки Катрусі, яка розуміє, наскільки важливим є продовжувати зберігати народні традиції.

    На зупинці «Пригодницька» діти познайомилися з повістю «Як я руйнувала імперію». Це книжка про те, яким був Радянський Союз і чому він розпався, про перші синьо-жовті значки, перші мітинги й інші паростки української Незалежності, а ще – про тодішніх підлітків з їхніми проблемами, що не надто відрізняються від підлітків сучасних. Саме ця повість навчає розрізняти справжнє і фальшиве.

    Повість «Таємниця козацької шаблі» увійшла до шкільної програми з української літератури у п’ятому класі. Щира розмова з тими, хто вже прочитав твір, спонукала до читання інших. Адже, немає жодного епізоду в книзі, який би залишив читача байдужим. Хіба можна спокійно читати сторінки повісті, коли привиди, напівпрозорі козаки, хотинські повстанці, чоловіки й жінки, піднялися рятувати реліквію? Та й, читаючи повість, можна добре поповнити свої знання з народного фольклору, бо на сторінках книжки авторка вмістила багато видів усної народної творчості.

    Герої повісті «Таємниця козацької шаблі» «привели» п’ятикласників на зупинку «Історична», щоб познайомити ще з одним твором Зірки Мензатюк – «Дике літо в Криму». Саме в цьому творі уперше в українській дитячій літературі розповідається про долю кримськотатарського народу у ХХ столітті: депортацію з Криму 18 травня 1944 року і нелегке повернення на батьківщину. Повість ламає стереотипи, нав’язані у радянський час, пропагує національну толерантність. Повість «Дике літо в Криму», розповідаючи про відпочинок на лоні природи, відкриває юним читачам красу навколишнього світу, захоплює романтикою мандрів, вириваючи з полону картинок на екранах ґаджетів.

    Знайомлячись з творами З.Мензатюк, діти поринули у фантастичний, казковий світ, потрапили у незвичайні ситуації, зустріли різних героїв, які приваблюють дитячою чистотою, відкритістю до сприйняття прекрасного, неординарним поглядом на світ. Твори ненав’язливі, добрі, сповнені фантазій і реальності, мудрування і розваг.

     

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше