• Невтомний шукач народних скарбів

    Невтомний шукач народних скарбів Невтомний шукач народних скарбів

    Напередодні 80-річчя від дня народження класика українського народознавства Василя Скуратівського бібліотекарі філії №2 провели для своїх читачів етнографічну годину «Невтомний шукач народних скарбів», тим самим вшановуючи і популяризуючи творчу спадщину відомого українського письменника та етнографа.

    З розповіді бібліотечних фахівців присутні дізналися про те, що все своє життя Василь Скуратівський присвятив вивченню та збереженню народних традицій, свят та фольклору, його життєвий шлях, творчі здобутки та багатогранність інтересів вченого у таких галузях як історія, народознавство, фольклористика, літературознавство, мистецтвознавство, державознавство тощо.

    Мандруючи сторінками книги «Місяцелік», яка є логічним продовженням відомих творів «Берегиня» та «Посвіт», ознайомилися з походженням назв місяців, прислів’ями і приказками, пов’язаними з ними; зразками завбачень погоди; народними і релігійними святами; обрядами. Цікавим для читачів було знайомство з прикметами, які підказували, яким буде рік, коли і що сіяти, на який урожай сподіватися, а потім присутні обговорили, які з цих прикмет не відповідають сьогоднішньому дню. А ще зачитували прикмети, які застерігають: «Павучки заснували світ, а тому вбивати їх – гріх»; інші – повчають: «Що голова – то розум, а дві – ще краще» тощо.

    Під час тематичного перегляду «Дослідник духовних скарбів» бібліотекарі познайомили учасників заходу з книгами В.Скуратівського, які є у фонді книгозбірні: «Святвечір»,«Дідух», «Берегиня», «Місяцелік».

    Письменник-народознавець багато зробив, щоб мудрі надбання предків не відійшли у вічність. Василь Скуратівський, відродивши, подарував Україні цікаві народознавчі книги, які знаходять вдячних поціновувачів, бо вони – унікальні і, водночас, наукові, теплі й душевні. А ще, ми маємо прислухатися до його поради: «...переважна більшість з того, що гуртувало й об’єднувало людей, виховувало в них почуття національного самоусвідомлення, високих зразків моралі, мають бути з нами, передаватися наступним поколінням. Їх втрата призведе до духовного виродження і етнічного самознищення».

     

    Наталія Янківська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше