• Щедра та багата чарівниця-осінь яблука збирала…

    Щедра та багата чарівниця-осінь яблука збирала…

    «Яблука доспіли, яблука червоні!» – відомі усім слова Максима Рильського. Саме вони нагадують нам про прихід золотої осені та її дари людині. До України свято яблук прийшло з Великобританії, але частіше українці яблука пов’язують з яблуневим Спасом, що святкується у серпні. Яблуня в Україні – найпопулярніше фруктове дерево, тому і заслуговує на таке свято. Восени багатий урожай яблук символізує достаток та благополуччя українських родин, а також здоров’я, життєву силу, молодість, любов.

     

    Чарівниця осінь завітала на свято яблук і в бібліотеку-філію №6 з повними кошиками щедрих подарунків: стиглих, соковитих, великих, маленьких, смачних, червонобоких яблук.

    Завідувачка книгозбірнею Надія Гаврилова розповіла багато цікавих фактів про ці плоди, їхню користь для здоров’я. Присутні дізнались про використання яблук в косметології та промисловості.

    У християнській традиції з яблуні починається історія людства, адже Єва, як відомо, спокусила першого чоловіка за допомогою знов таки того ж яблука. Не аби яке місце займають яблука і в міфології та літературі. Особливо в грецькому епосі: одним із подвигів Геракла стало викрадення яблук Гесперід – чарівних золотих плодів вічної молодості. А чого варте яблуко розбрату, яке привело до Троянської війни. Історія Білосніжки на цьому фоні видається зовсім спокійною: хоч і отруїли красуню наливним яблучком, але через це не загинула купа людей.

    Літні жіночки активно долучилися до діалогу, згадуючи казки, міфи, де яблуку відводиться головна роль. Валентина Бадзюх прочитала вірш Людмили Ситник «Дивує мене цвітом білим…».

    Традиційно у цей день випікають смаколики з яблуками. Учасники заходу не зрадили традиції і принесли власну випічку: Валентина Підгайна приготувала «Львівський штрудель», Ніна Побережець «Яблучні конвертики», Людмила Романюк «Шарлотку з яблуками», Лариса Середа «Яблучний бісквіт», Надія Гаврилова «Тістечка з яблуками та корицею». Присутні не лише спробували смаколики, а й розжилися цікавими рецептами. Пікантності святковому столу надали запечені яблука з горіхами.

    Учасники заходу мали можливість ознайомитися з літературою, представленою на виставці-інсталяції «Всесвітній день яблук».

    Тож, їжте яблука і будьте здорові!

     

    Надія Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше