• Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні

    Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні

    Українська хустка – традиційна, різна, легка, тепла… А ще, для кожного рідна. Час спливає непомітно, життя розкидає нас по світу, а мамина хустка, як оберіг, як пам’ять роду, супроводжує і не дає забути історію, традиції свого народу.

    16 жовтня убібліотеці-філії №4 для шестикласників БНВК ЗОШ №13 та членів клубу «Зарічани» відбулося свято збереження традицій «Мов берегиня вроди – хустка здавен у нашій стороні».

    Бібліотечне подвір’я прикрасили виставки-інсталяції з різноманітними хустками, які «усміхалися квітами, підморгували таємничими орнаментами». Вони є родинними оберегами і передаються з покоління в покоління. Як у кожної людини своя доля, так і у кожної хустки своя незабутня історія. Бібліотекар Ірина Тупчій розповіла про історію виникнення хустки та про її обрядове і побутове значення. Діти та дорослі на заході продемонстрували традицію сповивання хустиною немовляти. Завідуюча філією Світлана Линник розповіла про геометричний та рослинний орнамент хусток та ознайомила з прикладами традиційних головних уборів різних регіонів України, зображених на малюнках.

    Аби кожен із присутніх відчув унікальність цього звичного предмета, бібліотекар Олена Буяненко провела майстер-клас, на якому продемонструвала сучасні види зав’язування хустки.

    Особливого колориту заходу надали ігри та забави з хустками дівчаток-семикласниць: «Галя по садочку ходила» та «Веселий таночок з хустками».

    Українська хустина – то невід’ємна дівоча прикраса, незамінна супутниця життя жінки, оспівана у піснях українського народу. Учасників заходу зацікавила виставка-інсталяція «На хустки Україна багата».

    Ми – українці, а значить маємо знати свою історію, розвивати культуру, поважати традиції та шанувати мамину пісню. На заході звучали пісні про хустку та козацькі пісні у виконанні членів клубу «Зарічани» та самодіяльного хору «Берегиня» міського територіального центру соціального обслуговування.

     

    Світлана Линник.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше