• Презентація нового науково-документального видання в ЦБС

    Презентація нового науково-документального видання в ЦБС Презентація нового науково-документального видання в ЦБС Презентація нового науково-документального видання в ЦБС Презентація нового науково-документального видання в ЦБС Презентація нового науково-документального видання в ЦБС

    16 жовтня у центральній міській бібліотеці відбулася презентація наукового збірника «Український визвольний рух на Білоцерківщині (1941 – 1952 рр.): документи, спогади, свідчення». Автором-упорядником видання є провідний редактор відділу інформаційно-краєзнавчої роботи ЦБС, кандидат історичних наук Сергій Іванович Бурлака.

    Публікацію науково-документального видання здійснено за рахунок коштів бюджету Київської області згідно з умовами конкурсу проектів молодіжних і дитячих громадських організацій, проведеного Управлінням молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської ОДА в 2018 році.

    До збірника увійшли документи з галузевого державного архіву СБУ, спогади учасників ОУНівського підпілля в період нацистської окупації та відновлення радянської влади на території Білої Церкви та прилеглих районів, а також сучасників тих подій. Більшість з них опубліковані вперше, що дає можливість краще зрозуміти мотиви учасників українського руху опору, форми їхньої діяльності та обставини боротьби з ними каральних органів обох тоталітарних держав.

    Захід відкрила директорка ЦБС Раїса Павлівна Григоренко, яка привітала Сергій Івановича з виходом збірки.

    Подарунком присутнім став виступ учня Білоцерківської музичної школи №1, лауреата міжнародного та всеукраїнського конкурсів Степана Петрішина-Канішевського (клас викладача Лесі Крижешевської), який виконав повстанські пісні: «Зродились ми великої години», «Вже вечір вечоріє».

    Голова громадської молодіжної організації «Фонд підтримки молодіжної політики» Юрій Юхименко подякував за допомогу у роботі над проектом начальнику Управління молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Київської обласної державної адміністрації Марині Потапенко. Пан Юрій звернув увагу на важливість роботи з фінансування проекту Тетяні Михайлівні Студзинської і, звичайно, долучився привітань на адресу автора видання.

    Сергій Іванович Бурлака презентував присутнім збірник, супроводжуючи свою розповідь відеопрезентацією.

    Автор зазначив, що це була дуже непроста робота. Можливість вивчати діяльність ОУН УПА з’явилася тільки після надбання Україною Незалежності.

    Сергій Іванович подякував усім, хто долучився до роботи над збіркою, зокрема працівникам відділу методичної та бібліографічної роботи ЦБС.

    Зі словами вдячності до автора звернувся учасник Українського визвольного руху, почесний громадянин Білої Церкви Теодор Григорович Дячун, який у свої 94 роки продовжує боротьбу за вільну Україну. Пан Теодор подарував історику свої книжки, отримавши від Сергія Івановича збірку «Український визвольний рух на Білоцерківщині (1941-1952 рр.): документи, спогади, свідчення».

    Учасників заходу зворушив виступ уродженця Білої Церкви, «шістдесятника» Вадима Федоровича Пеньковського, який поділився спогадами про одну з героїнь книги – Марію Федорівну Обертюк.

    Керівник секції учителів-істориків міста, вчителька БНВК «ЗОШ №13-ДНЗ»Тетяна Бондарчук зазначила, що матеріали видання можуть бути використані на уроках історії в навчальних закладах та стануть у нагоді всім громадянам, що цікавляться історією рідного краю.

    Слід відмітити, що нові книги С.І. Бурлаки були передані шкільним та міським бібліотекам.

    Краєзнавець з Фастова Андрій Омелянович Мороз висловив захоплення роботою пана Сергія.

    Секретар міської ради Вадим Кошель подякував автору за активну громадянську позицію та висловив думку, про важливість вивчення власної історії: «Історія повторюється, потрібно робити висновки, щоб «формула Молотова-Ріббентропа» не перетворювалася на «формулу Штанмайєра-Путіна».

     

    Олена Бульда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше