• Їхали козаки книжковими сторінками

    Їхали козаки книжковими сторінками Їхали козаки книжковими сторінками Їхали козаки книжковими сторінками Їхали козаки книжковими сторінками

    Українське козацтво надзвичайно цікаве явище в історії як країни, так і світу. Козаки дивували та захоплювали, надихали митців та письменників на створення шедеврів, берегли рідну культуру та звичаї. Вони були не просто вояками – поряд з їхньою силою, мужністю, розумом, хитрістю повсякчас зустрічалися елементи загадковості та містики.

    10 жовтня на гостину до книгозбірні №3 на пізнавально-розважальний книжковий майданчик «Їхали козаки книжковими сторінками» завітали учні 7-А та 7-Б класів БНВО «ЗОШ №15-ДЮСОК» разом з учителем історії Людмилою Серган. Бібліотекарі розповіли семикласникам про те, хто такі козаки, як з’явилася Запорізька Січ, які традиції та звичаї існували в ній, хто такі пластуни та характерники, їхнє бойове мистецтво, фізичну витримку, віру та духовне життя. Школярі дізналися про засновника Січі Байду Вишневецького, про Івана Підкову, який першим почав практикувати далекі морські походи та про козака-характерника Івана Сірка. Розповіді фахівців супроводжувалися показом відеосюжетів та коментованим оглядом книг.

    Присутні стали учасниками вікторини «Чи знаєш ти добу козацтва?». Діти хвацько з гумором продовжували козацькі прислів’я та приказки.

    Завершальним етапом заходу стали справжнісінькі козацькі розваги. Цікаво й радісно було спостерігати за хлопцями, які були задіяні у веселих конкурсах. Під супровід козацьких пісень «Ой на горі та женці жнуть», «Засвистали козаченьки», «Ой у лузі червона калина», «Їхав, їхав козак містом», «Ой розвивайся та й сухий дубе», «Розпрягайте, хлопці, коні», «Їхав козак за Дунай» вони мірялися козацькою силою.

    Про козаків написано багато художніх творів, знято безліч фільмів. Адже унікальність нашої історії й нашого народу полягає в тому, що саме в козацтві виявився волелюбний дух наших пращурів.

     

    Тетяна Драбинко.


     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше