• Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку…

    Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку… Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку… Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку… Покровонько, Покровонько, покрий мою головоньку…

    В Україні свято Покрови Пресвятої Богородиці має велику популярність. Покрова – це не тільки чоловічий, але й жіночий день. Чоловіки святкують день козацтва, а дівчата просять про шлюб. Саме тому ця пора традиційно знаменувала початок сезону сватання та весіль.

    Дівчата, котрі бажали одружитися, саме цього дня мали побувати у церкві і помолитися: «Свята Покровонько, покрий мені голівоньку», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою».

    Про різновид українських хусток, про їхній колір та орнамент розповіли відвідувачам бібліотекарі філії №3. В читальній залі для перегляду представлена ціла колекція різнобарвних хусток, якими покривали голови українські жінки.

    Сьогодні далеко не всі дівчата вміють використовувати хустку як стильний аксесуар свого вбрання. А такі слова, як сувій, наметка, очіпок, увітка, бавниця, кибалка знайомі хіба що етнологам та знавцям історії моди. А вони в кожному регіоні були своїми та ще й різними, відповідно до події чи статусу жінки.

    Тож, можливо, сучасним красуням і модницям варто хоча б раз на рік спробувати здивувати всіх сучасними жіночими головними уборами, використавши мамину чи бабусину хустку. І день Покрови підходить для цього якнайкраще.

    Всіх зі святом Покрови Божої Матері та жіночої хустки, які тісно пов’язані між собою!

    Наталія Добровольська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше