• Карпатська Україна. Історія у фактах Карпатська Україна. Історія у фактах Карпатська Україна. Історія у фактах

    На черговому засіданні клубу «Джерельце», що діє при бібліотеці-філії №1 для дітей, читачі – дев’ятикласники гімназії №2 (вчитель історії Тетяна Самар, бібліотекар Тетяна Плужник) дізналися про події, пов’язані з проголошенням незалежності Карпатської України. Історик, краєзнавець Анатолій Бондар навів історичні факти її виникнення та наголосив, що 80 років тому найкращі сини вийшли на захист Української незалежної держави. 
     
    Ця подія відбулася 15 березня 1939 року. На першому засіданні Сойму державною мовою було проголошено українську, запровадили державні символи: державний прапор – синьо-жовтий; державний герб – тризуб з хрестом на середньому зубі; державний гімн – «Ще не вмерла України і слава, і воля…». Столицю було перенесено з Ужгорода до Хуста. 
     
    Також пан Анатолій розповів про життя та діяльність президента Карпатської України Августина Волошина, його роль як державного та культурного діяча, відомого педагога, що зробив вагомий внесок у розвиток свого краю. Незважаючи на короткочасне існування Карпатської України, ця подія мала велике історичне значення не лише у житті закарпатських українців, а й усього українського народу. Це приклад прагнення українців до розбудови власної державності навіть у несприятливих зовнішніх умовах.
     
    Під час заходу читачі переглянули документальний фільм «Одна доба незалежності» та познайомилися з літературою відповідної тематики.

    Майя Тарасенко




    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше