• Подорож у часі: вулиці міста розповідають Подорож у часі: вулиці міста розповідають Подорож у часі: вулиці міста розповідають Подорож у часі: вулиці міста розповідають Подорож у часі: вулиці міста розповідають

    Безумовно, головною подією вересня для білоцерківців є День народження міста. Цьогоріч Біла Церква відзначила 987-у річницю. Саме цій події був присвячений  День краєзнавства «Вулиці Білої Церкви розповідають», що відбувся напередодні в бібліотеці-філії №1 для дітей.
     
    Протягом дня бібліотекарі запропонували користувачам книгозбірні низку заходів: захоплюючу інформину «Вулиці Білої Церкви» від Майї Тарасенко, цікавий огляд книжкової виставки «Мандрівка вулицями міста» від Лариси Кузьмінської, пізнавальну мовограму «Склади назву вулиці» від Олени Крищенко, ретро-вікторину «Що ти знаєш про вулицю Богдана Хмельницького» від Юлії Волошиної.
     
    В рамках Дня краєзнавства відбулася зустріч десятикласників БЗШ №18 з головою Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта», директором видавництва «Час Змін Інформ», старшим науковим співробітником Білоцерківського краєзнавчого музею Костянтином Климчуком. Оскільки пан Костянтин був одним з ініціаторів перейменування вулиць міста, що відбулося внаслідок введення в дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», він розповів про процес декомунізації в Європейських країнах, про створення робочої групи з перейменування вулиць та її доволі складну роботу.
     
    Костянтин Климчук познайомив школярів з книгою «Декомунізація в Білій Церкві», що вийшла друком у видавництві «Час Змін Інформ». В довіднику наведено біографії національних героїв, діячів культури і науки, на честь яких перейменовано білоцерківські вулиці, розвінчуються міфи радянської пропаганди. 
     
    Окремо пан Костянтин розповів про видатних українців, які в Білій Церкві так і не були належно пошановані. Зокрема, імена громадських і військових діячів Модеста Левицького, Михайла Палія-Сидорянського, Домініка де ля Фліза не закарбовані в назвах вулиць Білої Церкви. «Дуже жаль, що Герой України, медик-«кіборг» Ігор Зінич, також проігнорований, − зауважив очільник Білоцерківської «Просвіти». − Маємо шанувати своїх героїв, щоб чужинці не нав’язували Україні своїх».

    Тетяна Качанова



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше