• Історична мандрівка Замковою горою

    Історична мандрівка Замковою горою Історична мандрівка Замковою горою Історична мандрівка Замковою горою

    987-й річниці від дня заснування Білої Церкви працівники центральної бібліотеки для дітей присвятили історичну мандрівку за книгами Сергія Різника «Археологічний фотоатлас. Замкова гора» та «Прогулянка по древньому Юр’єву». Учасниками заходу стали читачі – учні 7-Б класу БЗШ №4.

    Завідувачка ЦДБ Олена Корнієнко познайомила користувачів книгозбірні з біографією автора – людини, небайдужої до історії Білої Церкви. Справі археології Сергій Різник віддав понад 40 років свого життя та брав участь у понад десяти наукових експедиціях Інституту археології НАН України.

    Сергій Борисович зацікавив підлітків історичними подіями, що відбувалися довкола літописного града Юр’єва та розповів про особливості професії археолога.

    Захід супроводжувався презентацією з використанням фото з авторського архіву пана Сергія. Семикласники дізналися, що Замкова гора була дитинцем міста і мала оборонне значення. Назва її походить від спорудження на горі замку-фортеці, який неодноразово, упродовж віків змінював свій вигляд.

    Сергій Борисович охоче поділився спогадами про перші ґрунтовні археологічні дослідження фундаменту давньоруського храму на Замковій горі, які проводилися експедицією під керівництвом Руслана Орлова у період з 1978 по 1983 роки, а також розповів про дослідженням 2011 року, в яких брав активну участь. За результатами цієї роботи і були видані його книги.

    Школярі мали можливість доторкнутися до предметів, які були знайдені під час розкопок на Замковій горі: плитки часів Київської Русі, фрагментів давнього керамічного посуду, різних типів плінфи – старослов’янської цегли з церкви древнього Юр’єва, точильного бруска для заточування мечів, уламку жорен, підкови тощо.

    Також читачі взяли участь у вікторині про історичні пам’ятки Замкової гори.

    Змістовна історична мандрівка Замковою горою в супроводі Сергія Різника поглибила знання читачів з історії рідного краю.

     

    Світлана Шалагіна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше