• Переселенці чи вигнанці

    Переселенці чи вигнанці

     

    На історичну довідку «Переселенці чи вигнанці» в бібліотеку-філію №3 завітали читачі – учні 8-А класу БНВО «ЗОШ № 15 – ДЮСОК». Вони ознайомилися з однією з найбільш трагічних сторінок історії українсько-польських стосунків другої половини ХХ ст. Це – акція переселення українців з Польщі до УРСР у 1944-1951 роках.

    У 2019 році відзначаються 75-ті роковини початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підлішшя, Любачівщини, Західної Бойківщини.

    Сотні тисяч українців були примусово депортовано. Загалом, за офіційними даними, у 1944-1946 роках було переселено до СРСР 482,8 тисячі осіб.

    У 1947 році залишки українського населення, біля 150 тис. осіб, з історичних українських земель у складі Польщі в рамках Акції «Вісла» було депортовано на північ та північний захід Польщі. У наступні роки (до 1951-го) до УРСР з території Польщі було переселено ще близько 50 тис. осіб.

    Депортація супроводжувалася терором, репресіями, конфіскацією майна, встановленням режиму спецпоселень для депортованих українців, обмеженням їх політичних, соціальних, економічних і культурних прав.

    Виселені з території Польщі українці знайшли свою другу домівку в різних регіонах України.

    Відеоролик «Історія лемкині, яку депортували у 1944-му на територію УРСР» та прес-діалог «Внуки хай знають» допомогли читачам почути розповіді свідків тих трагічних подій. Присутні ознайомилися з тематичною книжковою викладкою.

     

    Наталія Добровольська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше