• Польща далека і близька

    Польща далека і близька Польща далека і близька Польща далека і близька Польща далека і близька

    На щорічні польські національні читання, що відбулися у всьому світі 7 вересня, президентська пара – Анджей Дуда та його дружина Агата вибрали вісім польських новел: Елізи Ожешко, Марії Конопницької, Болеслава Пруса, Владислава Станіслава Реймонта, Стефана Жеромського, Генрика Сенкевича, Генрика Жевуського та Бруно Шульца.

    Члени білоцерківського товариства польської культури імені З.Красінського для національних читань обрали новелу Бруно Щульца «Мій батько вступає в пожежну команду». У читальній залі бібліотеки-філії №9 зібралися шанувальники творчості відомого польського письменника. Активними учасниками дійства стали відвідувачі польської суботньої школи, що працює при вищезгадуваному товаристві, бібліотекарі СПМШ №16 Ольга Клуббе і Мирослава Пациаді та учні школи. Ведучими заходу були Ірина Жидецька і Олександр Хомяк.

    Крім того, до 210-річчя від дня народження польського письменника Юліуша Словацького для шестикласників Білоцерківського колегіуму в бібліотеці відбувся літературний альманах «Народів двох серцебиття».

    Юліуш Словацький – один із трьох національних поетів-пророків польської літератури поряд із Адамом Міцкевичем і Зигмунтом Красінським, особистість символічна не лише в літературі, а й в історії двох народів, бо вважав, що має дві батьківщини – Україну і Польщу. У частині своїх творів письменник відтворює чимало подій з історії України. Його поеми «Вацлав», «Мазепа», «Змій», «Ян Казимеж», створена у Кременці поетична повість «Ян Білецький» та інші базуються на українському фольклорі та козацькій історії.Також Україні було присвячено драму «Голштинський» і «Пісня козацької дівчини». Іван Франко назвав Словацького «співцем Поділля».

    Завідуюча Катерина Волинець розповіла дітям про життя і творчість письменника, а учениці 9-Д класу СПМШ №16 Єлизавета Грузинська та Марія Миронюк прочитали вірші поета польською і українською мовами.

    Бібліотекарі Світлана Могорит і Жанна Харченко ознайомили дітей з традиціями та звичаями польського народу, здійснили віртуальну подорож мальовничими місцями Польщі та скориставшись українсько-польським розмовником пограли у мовну гру, підкреслюючи схожість двох мов.

    Більше дізнатися про сусідню державу можна було з книг, представлених на виставці «Польща далека і близька».

    Катерина Волинець.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше