• Геніальний гумор Павла Глазового

    Геніальний гумор Павла Глазового Геніальний гумор Павла Глазового Геніальний гумор Павла Глазового

    Напередодні 97-річниці від дня народження Павла Прокоповича Глазового в центральній міській бібліотеці відбувся вечір гумору «Смійтесь люди на здоров’я».

    Павло Глазовий – один з найпопулярніших українських гумористів. Його люблять усі – і дорослі, і малі. Його гумор піднімає людям настрій, допомагає побачити в житті більше світлого, радісного, стати добрішими. Навіть назви книг Павла Глазового досить чітко характеризували їхній зміст: «Смійтесь люди на здоров’я», «Щоб вам весело було», «Весела розмова», «Хай вам буде весело».

    Ведуча заходу Тетяна Кириленко нагадала присутнім про нелегкий і тернистий життєвий і творчий шлях письменника. Павла Глазового цькували за те, що він через промовисті художні деталі викривав мовний суржик пристосуванців, обмеженість, грубість тощо.

    Зокрема, Тетяна Петрівна розповіла, що Павло Глазовий є автором близько двох десятків книг гумору та сатири, восьми книг про дітей. «Гумор – це велика справа, – казав митець. Але в житті не завжди весело. Хоча я і вважаю себе щасливою людиною…».

    Твори майстра гумору зворушували серця. Їх читали митці самодіяльні й професійні, їх цитували люди, передаючи із рук в руки, з вуст у вуста.

    Гуморески Павла Глазового входили до репертуару народних артистів України Андрія Сови, Анатолія Паламаренка, Анатолія Литвинова, Ніни Крюкової та багатьох інших. Поет, який любив веселий, здоровий сміх, був щасливий від того, що пише простим людям. Його гумор носив характер народного анекдоту, тому ще за життя він став легендою.

    Вже багато років читачі різних поколінь із захопленням читають гуморески Павла Прокоповича, кожний знаходить у його творчості щось своє. Ось і члени клубу «Водограй», який працює при бібліотеці: Т.Баталова, І.Кириченко, Р.Дерев’янко, В.Майборода, В.Сівцова, С.Шутенко, О.Синельникова, О.Черниш, Л.Савченко, Г.Буймистренко, Г.Добровольська, О.Андреєва з великим задоволенням читали улюблені гуморески.

    Своїми спогадами про славетного гумориста та сатирика поділився Анатолій Іванович Кульчицький – поет і композитор, заслужений працівник культури України. Ці спогади є в його книзі «Негаснучі свічі», де автор розповідає про відомих людей з якими йому доводилось зустрічатись та дружити. «Павло Глазовий, – згадує Анатолій Іванович, – легендарна особистість в нашій літературі… видатний майстер сатири і гумору, неодноразово побував з концертами в нашому місті». На закінчення свого виступу Анатолій Кульчицький подарував віночок гуморесок Павла Глазового.

    Увазі присутніх був представлений бібліографічний огляд літератури, яка експонувалася на книжковій виставці «Велетень сміху».

    Тетяна Ярошенко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше