• Істинно народний талант

    Сучасники називали її «царицею театру», нащадки – «зорею української сцени». Хто ж вона, ця талановита жінка, дорогу якій благословляли руки Чехова і Толстого, а «Мирний голову клонив // Благоговійно перед нею,// І Лисенко її любив Співучо-ніжною душею…» (М. Рильський).
     
    Всі хто знає історію українського театру відразу ж здогадалися, що мова йде про першу в Україні народну артистку Марію Заньковецьку, 165-річчя від дня народження якої відзначається в цьому році.
     
    Вшановуючи пам’ять актриси незвичайної краси й чарівності, яка у своїх сценічних образах уособлювала символ української жінки, бібліотекарі філії №10 підготували для своїх користувачів та членів клубу «Чарівна мить» АП літературно-інформаційну годину «Цариця українського театру».
     
    Маловідомі факти з життя і творчості актриси, відгуки відомих людей, які цінували творчість Марії Костянтинівни за «безпосередність почуття і здатність запалювати ним глядачів» були запропоновані увазі присутніх.
     
    На жаль, немає жодного запису голосу актриси, жодної кіноплівки…, але збереглися світлини, де Марія Заньковецька на сцені в різних ролях, у колі родини та друзів-акторів, фотопортрети…З ними читачі ознайомилися під час відео презентації «Марія Заньковецька. Бенефіс».
     
    Все своє життя Марія Заньковецька присвятила театру, Україні («Я надто люблю її, мою Україну, її театр…»), вірила в краще майбутнє рідного краю, захищала український театр від цензурних обмежень.
     
    Тепер ми повинні зберігати пам’ять про видатну Марію Заньковецьку, артистку, яка в числі перших несла в народ безсмертне слово Кобзаря.

    Ганна Нагорна



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше