• Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй!

    Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй! Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй! Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй! Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй! Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй!

    Літні канікули значно вивільнили час юних читачів і тепер вони навідуються до бібліотеки частіше.

    14 серпня у книгозбірні №3 відбулася літературна розвага «Почитай, поміркуй, де потрібно – розмалюй!». Для цього бібліотекарями була підготована книжкова виставка-інсталяція з однойменною назвою. Читачі радо відгукнулися на прохання прийти на захід, адже він співпав з народознавчим святом Маковія. Працівники бібліотеки детально продумали як доступно, незвично і цікаво донести інформацію книголюбам, переплітаючи минуле і сьогодення.

    На початку заходу завідувачка філією Ксенія Гнуда розповіла присутнім про релігійну складову свята, народні витоки, традиції, прикмети. Провідний бібліотекар Тетяна Драбинко продовжила літературну розвагу, розповівши про квіти, які входять до складу маковійчика та їх значення.

    Усе дійство відбувалося в ігровій формі. Література, представлена на книжковій виставці-інсталяції, допомогла дітям відповісти на запитання вікторини «Кмітливий Незнайко».

    В народному календарі це свято пов’язане з маком і водою. Мак, який переплутався в народній уяві з мучениками Маккавеями, є головним героєм свята, адже цього дня він має особливі цілющі властивості – «він цього дня князь» – так описано в оповіданні Зірки Мензатюк «Макове князювання» та в книзі «Культура України в казках та легендах».

    Шестикласник Даниїл Ільчук підготував цікаві загадки про сакральну рослину України. Запитаєте яку? Певно, що мак.

    Цікавинкою свята стало дійство приготування господинею городини для освяти в церкві: в окрему хусточку складали дві цибулини, дві-три морквини, три стручки квасолі, корінчик петрушки. Вибираючи кращі головки маку, проказували заповіді: щоб діти росли, щоб молодь щасливо одружувалась, щоб бджоли роїлися, щоб кури неслися, щоб усі здорові були.

    Відбулися у книгозбірні й ігри: «Гуси і вовки», «Карлики і велетні», «Кольорові стрічки», «Віночок». Діти залюбки розфарбували розмальовки, створивши паперовий маковійчик.

    Родзинкою заходу став виступ «золотого голосу» мікрорайону Залізничне селище Олександри Дишлевої, яка акапельно виконала пісню «Соловейчику, сватку, сватку» з елементами гри.

    Завершилося свято частуванням маківничками та медом. Кусаючи маковий смаколик, гості загадували бажання, бо воно обов’язково збудеться.

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше