• От і Спас, йде вже літечко від нас

    От і Спас, йде вже літечко від нас От і Спас, йде вже літечко від нас От і Спас, йде вже літечко від нас От і Спас, йде вже літечко від нас От і Спас, йде вже літечко від нас

    Останній місяць літа – серпень, дарує християнському люду багато чудових свят. Найголовнішими з них вважаються три Спаси: 14, 19, 29 серпня.

    Перший Спас має ще кілька назв – Маковія, Мокрий, Медовий.

    У цей день у церквах освячують насіння, воду, мак. Починається двотижневий Успенський піст. У давнину жінки пекли пісне печиво – «шулики», обливали медом і товченим маком. Ще робили знамениті «маковики» – смаковиті українські коржики. З цього часу починали відлітати у вирій ранні птахи, бо вже «Святий Спас приготував усього про запас: і дощ, і вітер, і тепло».

    Другий Спас – Яблучний (Великий). Встановлений на честь Преображення Господнього. Це одне з найбільших хліборобських свят. До свята збирали всі зернові. За традицією цього дня освячуються яблука, груші, сливи, калачі з борошна нового врожаю.

    Третій Спас – свято Успення Божої Матері. «…Успення прийшло – сонце на осінь пішло».

    Спас – це проводи літа. Відтоді починають відлітати у вирій ластівки, а на землю випадають холодні роси.

    Українські народні православні свята – найщедріший грунт для збереження й популяризації наших прадідівських звичаїв та обрядів.

    Напередодні свята працівники ЦБ провели для відвідувачів парку культури та відпочинку ім. Т.Шевченка народознавчу годину «Святий Спас прийшов до нас».

    Дорослі й малеча уважно слухали розповіді бібліотекарів про те, як відзначаються ці свята протягом багатьох століть в Україні.

    Шанованими і величними залишаються вони і в наш час. Адже, як тільки пролунає перший церковний дзвін, ми всі вирушаємо до храму, кожен наш крок робимо з великою радістю в серці. Це свято нашого очищення і просвітлення.

    Ми несемо кошики з плодами, якими обдарував нас Господь за нашу щиру працю і віру.

    Гостя Білої Церкви, пані Надія, яка відпочивала у парку, із задоволенням поділилася своїми спогадами з дитинства святкування Спаса на Сквирщині. Вона зворушливо розповідала про те, як напередодні свята разом з бабусею та молодшими братиками і сестричками прокидалися удосвіта та долали кілька кілометрів до найближчої церкви в селі Шамраївка, щоб послухати святу Божу літургію і освятити воду, яблука, мед.

    Діти з радістю взяли участь у бліц-вікторині «Що визнаєте про свято Спаса?», показали свої знання прикмет, прислів’їв та приказок, пов’язаних з цими святами, за що щедро були пригощенні яблуками, сливами та смаколиками.

     

    Любов Вилегжаніна, Тетяна Кириленко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше