• «Вплив чинної системи реєстрації місця проживання на майнові права громадян»

    «Вплив чинної системи реєстрації місця проживання  на майнові права громадян» «Вплив чинної системи реєстрації місця проживання  на майнові права громадян» «Вплив чинної системи реєстрації місця проживання  на майнові права громадян»

    Як впливає «прописка» на право власності? Чи залежать від неї субсидії та комунальні послуги? Чи можна «виписати» людину проти її волі? Ці та інші важливі правові проблеми щодо місця реєстрації громадян обговорювали за «круглим» столом, що відбувся 30 липня у приміщенні бібліотеки-філії № 8, за участю та технічної підтримки працівників книгозбірні.

    Експерти Громадської організації «Правова єдність», яка ініціювала таке обговорення, гості з Києва – адвокати та правозахисники Центру прав людини «Зміна», Громадської спілки «Мережа правового розвитку», фахівці міграційної служби, центру надання адміністративних послуг Білоцерківської міської ради та інші працівники відповідних структур місцевої влади говорили як позбутися рудиментів зашкарублої системи «прописки», як не допустити порушення прав людей, хто мешкає не за місцем реєстрації.

    Ґрунтовне дослідження ситуації з реєстрацією місця проживання, проведене з партнерами ZMINA. Центр прав людини (http://bit.ly/2Moi7PX), сигналізує, що майже 7 млн. українців або кожен 5-й фактично мешкає не за місцем своєї реєстрації. Обмеження цих людей у правах, у доступі до гарантованих державою послуг, крім того, що це неприпустимо у демократичній країні, надзвичайно дорого обходиться нашому суспільству:

    - ці люди фактично виключаються із активного життя у громаді (від питань облаштування спільної території до некоректних розрахунків комунальних та інфраструктурних витрат, неучасті у місцевих виборах, що спотворює їх результати);

    - суди завалені справами зняття місця реєстрації та встановлення фактичного місця проживання (суми судового збору, час…);
    - люди стають ресурсною базою для корупції, підживлюючи її у лікарнях, школах та дитсадках.

    Ситуація потребує суспільної уваги і змін. Потрібно переглянути саму філософію реєстрації місця проживання – від старої «прописочної» до повідомної, коли людина не мусить доводити, де вона фактично мешкає.

    Наша мета – змінити нинішню систему реєстрації місця проживання, поставити в центр уваги інтереси людини та громади, а не бюрократичної системи. І зустріч за круглим столом у Білій Церкві, в якій взяли участь представники громадських організацій, Державної міграційної служби, системи БПД, місцевого самоврядування, ОСББ, має стати однією з цеглин у побудові необхідних законодавчих змін.

    Під час заходу відбулися відкриті консультації з юристами та експертами з питань реєстрації місця проживання («прописки»).

     

    Ольга Настіна,

    кандидат юридичних наук.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше