• Оголосили цей народ «ворожим»

    Оголосили цей народ «ворожим» Оголосили цей народ «ворожим» Оголосили цей народ «ворожим»

    18 травня – День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу. 75 років тому, за 2 дні було виселено 180014 осіб. Загальна кількість вигнаних з Криму корінних народів (болгар, вірмен, німців, греків…) склала 200 тис. осіб. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року від голоду, хвороб та виснаження загинуло понад 30 тисяч людей.

     

    З нагоди вшанування пам’яті жертв депортації та Дня боротьби за права кримськотатарського народу працівники бібліотеки-філіалу №6 провели етнокультурну мозаїку «Кримські татари: погляд із сьогодення». Бібліотекар Світлана Шута розповіла слухачам про трагічну історію примусового виселення кримських татар і не менш сумну історію їхнього повернення на півострів, про статус Криму та самих татар після депортації. Провела паралель між подіями 75-річної давнини і сьогодення.

    Присутні прослухали трагічну композицію «1944» у виконанні співачки Джамали, переглянули відео «Трагедія цілого народу» та «Депортація кримських татар в цифрах».

    Під час бесіди «Історія, культура та традиції татарського народу», читачі – учні 4-А класу БЗШ №23, дізнались про історію народу та розвиток кримськотатарської культури, мистецтва, літератури, їхні звичаї та обряди. Не оминули увагою і культурні пам’ятки: Ханський палац-музей у Бахчисараї та кримськотатарську мечеть – Хан-Джамі – пам’ятку світового значення, яка збереглася в Євпаторії. Зацікавили дітей книги «Легенди Криму» та «Казки кримських татар». Учасники заходу переглянули відеофільми: «Кримсько-татарські народні обряди» та «Живе інтерв’ю з Джамалою про родину»

    В читальній залі книгозбірні оформлено викладку літератури «Крим дорогою тисячоліть».

     

    Людмила Романюк.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше