• Зламана доля та не зламана воля

    Зламана доля та не зламана воля Зламана доля та не зламана воля Зламана доля та не зламана воля

    18 травня 1944 р. – день масової депортації кримськотатарського народу, коли звинувачені у «зраді Батьківщині» кримські татари – переважно діти і люди похилого віку – були позбавлені рідної домівки і відправлені на поселення у віддалені регіони Радянського Союзу – від північного Приуралля до республік Середньої Азії. Усього, згідно з офіційними даними, – було депортовано 191 044 кримських татар. В ході виселення і в перші роки після нього загинуло приблизно 46,2 % кримських татар, тобто майже кожен другий.

    Напередодні Дня пам’яті у бібліотеці-філії №9 відбувся День інформації «Зламана доля та не зламана воля», присвячений 75-річчю депортації кримських татар. На захід бібліотекарі запросили учнів 9-В класу СПМШ №16 (класовод Л.В. Єсюк)

    Завідуюча книгозбірнею Катерина Волинець розповіла читачам про причини і наслідки примусового переселення цілого народу, наголосивши, що дії сталінської влади щодо насильницького виселення кримських татар з Криму були злочинними, адже жоден народ за всіма міжнародно-правовими нормами не може і не повинен бути відповідальним та підлягати покаранню за дії, скоєні окремими представниками цього народу.

    Учасники заходу переглянули уривки з фільму «Хайтарма» режисера Ахтема Сейтаблаєва та прослухали пісню «1944», у виконанні української співачки кримськотатарського походження, народної артистки України Джамали.

     

    Світлана Могорит.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше