• Їхній подвиг зберіга суворий камінь

    Їхній подвиг зберіга суворий камінь Їхній подвиг зберіга суворий камінь Їхній подвиг зберіга суворий камінь Їхній подвиг зберіга суворий камінь

    Ось уже 14 років поспіль, за рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яке було ухвалене 22 листопада 2004 року, 8 травня увесь світ відзначає День пам’яті. 9 травня – день перемоги нацизмом у Другій світовій війні.

    ХХ століття закарбувалось в історії людства двома наймасштабнішими світовими війнами, які охопили майже всю планету. Досі кровоточать у серцях болючі рани тих, кого Друга світова накрила своїми темними крилами.

    З нагоди цих вікопомних дат фахівці книгозбірні №3 для користувачів – учнів 9-Б та 6-А класів БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» підготували літературно-історичний спомин «Їхній подвиг зберіга суворий камінь».

    У читальній залі бібліотеки розгорнута книжкова виставка «Є в пам’яті миттєвості війни» та викладка-вшанування «Тихі зорі вічної пам’яті». Бібліотекарі провели коментований огляд літератури та періодичних видань, детально зупинившись на книгах Олеся Адамовича «Хатинська повість», «Я з вогняного села»; Світлани Алексієвич «У війни не жіноче обличчя»; Олександра Довженка «Україна в огні», «Щоденник (1941-1956)»; Павла Загребельного «Дума про невмирущого», «Європа 45»; Якова Баша «Професор Буйко»; Олексія Дмитренка «Пам’ять Долини смерті»; Юрія Дольд-Михайлика «І один в полі воїн»; Юрія Збанацького «Червона роса», «Війна і міф. Невідома Друга світова».

    Учасники заходу переглянули відеоролик «Друга світова», прослухали пісні «Вічний вогонь», «Балада про мальви», «Бойові ордени».

    Рік за роком ми віддаляємось від вселенської трагедії ХХ століття, коли загинули десятки мільйонів людей, коли вперше на планеті було використано атомну зброю, а в наших душах досі немає спокою і впевненості у тому, що нові розпалювачі війни не кинуть народи у страшне полум’я ворожнечі.

    Тому палають мирні вогники Вічного вогню біля обелісків і в наших серцях, нагадуючи всім, що мир у душі, у родини, у країни, мир на планеті – це найбільша цінність, яку ми зобов’язані зберегти. Уже склалася світова традиція – 8 травня запалювати небесний ліхтарик і разом зі своїм Державним Прапором пускати в небо. Сьогодні у бібліотеці була запалена свічка пам’яті.

    Закінчився захід патріотичним флешмобом «Я не знаю їхніх імен, але якби не вони, то мене не було сьогодні!».

    Друга світова війна, у якій полягли мільйони, і досі викликає суперечки на тему: «Що було б, якби…». Але історія не допускає умовної форми, особливо, коли йдеться про невмирущий подвиг тих, хто навіки залишився на полі бою.

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше