• Легенди циганської ночі

    Легенди циганської ночі Легенди циганської ночі Легенди циганської ночі Легенди циганської ночі

    8 квітня відзначається Міжнародний день ромів. В циганському епосі говориться «Цигани стали вічним народом, етносом, який живе по всьому світові і не має своєї країни». Легенда «Чому Бог не дав циганам землю» розповідає, що в той час, коли Бог роздавав народам землю, цигани співали-танцювали і запізнилися на розподіл. Засмутилися цигани. Зглянувся Бог на них і пообіцяв, що вся земля, де вони житимуть, буде їхньою, всюди вони будуть гостями, і запрошувати їх будуть інші народи, щоб послухати запальні циганські пісні.

    На фольклорні посиденьки «Легенди циганської ночі» для членів клубу «Сузір’я» працівники бібліотеки-філії №9 запросили народний ансамбль «Чорнобривці», який виконав українські народні пісні «Чорнявая циганка», «Ой на горі цигани стояли», «Мені циганка ворожила», «Ой там за лісом, за гаєм».

    Бібліотекар Жанна Харченко познайомила присутніх з циганськими традиціями, легендами, переказами, біографіями найвидатніших ромів, які прославилися на весь світ своїми талантами – кінорежисер і актор Чарлі Чаплін; математик, письменниця Софія Ковалевська; актор театру і кіно, співак Микола Сліченко; британський рок-музикант Ронні Вуд.

    З великим задоволення учасники заходу переглянули епізоди із відомого фільму «Табор уходит в небо», а також прослухали циганські пісні у виконанні талановитої читачки Людмили Безкрилої.

    Тетяна Сулейманова підготувала огляд літератури «Історії палкого кохання», нагадавши присутнім про твори Анатолія Калініна «Циган», Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері», Олександра Пушкіна «Цигани», Таїни Братченко «Портрет циганки».

    Яскравим доповненням до фольклорних замальовок стали театралізовані мініатюри із життя циган. Бібліотекарі Жанна Харченко і Світлана Могорит весело і колоритно гадали на книгах, передбачаючи всім добрі новини з «казенного дома», дальню дорогу до зарубіжних країн на відпочинок, і, звичайно, кохання – велике, ніжне, взаємне.

     

    Катерина Волинець.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше