• Мазепа – людина, політик, легенда

    Мазепа – людина, політик, легенда Мазепа – людина, політик, легенда Мазепа – людина, політик, легенда

    Постать Івана Мазепи – одна з найзагадковіших в українській історії. Гетьмана любили й ненавиділи, поважали й побоювалися, цінували й остерігалися, прославляли й оббріхували як за часів його кермування Україною, так і пізніше, у наступні століття.

    З нагоди 380-річчя від дня народження великого гетьмана працівники бібліотеки-філії №4 підготували історичне досьє «Мазепа – людина, політик, легенда» для читачів – семикласників БНВК ЗОШ №13. Завідуюча філією Світлана Линник ознайомила учнів із постаттю Івана Мазепи як високоінтелектуальної особистості, володів кількома іноземними мовами, цікавився архітектурою, книгами та мистецтвом. На кошти гетьмана будувалися храми та школи, містечка та окремі міста.

    Що спонукало Івана Мазепу виступити проти Росії? Яке його місце серед українських гетьманів? Чому улюбленець Петра І, на кого сипалися царські щедроти, став його заклятим ворогом? Відповіді на ці та інші питання діти дізналися, переглянувши документальний фільм «Гетьман Іван Мазепа». Далеко не кожна історична постать, її життя та державна діяльність стають основою сюжетів літературних, живописних та музичних творів. Крім вітчизняних майстрів пера, особою гетьмана Мазепи цікавились також іноземні автори, з творами яких бібліотекарі ознайомили присутніх.

    Наприкінці заходу діти взяли участь у вікторині «І.Мазепа – неординарна особистість». Бібліотекарі звернулися до присутніх вивчати історію свого народу, адже суспільство мусить повертатися до минулого, аналізувати його, щоб чіткіше окреслити й оцінити сьогодення.

    Іванові Мазепі не вдалося здійснити потаємну мрію свого життя – створення незалежної української держави. Але завжди в його серці жевріла надія за рідну державу, за Україну, яку він так щиро оберігав.

     

    Олена Буяненко.




    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше