• Як розписати писанку

    Як розписати писанку Як розписати писанку Як розписати писанку Як розписати писанку

    17 березня для широкого загалу користувачів книгозбірні №3 знову пройшов не нудний вихідний. Це був майстер-клас «Як розписати писанку». Він відбувся за сприяння громадської діячки Вікторії Рудешко та депутата Білоцерківської міської ради Андрія Короля. Майстер-клас провела провідний бібліотекар технолого-економічного коледжу, завідувачка зразкового музею народного побуту Київщини Наталія Костенко.

    Спочатку Наталія Миколаївна розповіла історію про розмаїття Великодніх писанок та про необхідні матеріали: білі курячі яйця, писачок, бджолиний віск, свічка, барвники, зразки орнаментів, олівець, оцет, м’яка тканина.

    Писанки – це яйця, поверхня яких покрита різнокольоровим розписом за допомогою воску та барвників. Щоб їх писати, слід перебувати в доброму настрої, ні на кого не гніватись.

    Інструмент, яким розмальовують, називається писальцем або писачком. Найзручніший – у вигляді мініатюрної металевої лієчки на дерев’яному держальці.

    Діти покроково зі старанністю приступили до роботи. Спочатку у писачок поклали віск, нагріли над полум’ям свічки і вивели на поверхні яйця лінії, які на писанці мають бути білого кольору. Потім її обережно занурили на кілька хвилин у холодний розчин найсвітлішого барвника жовтого кольору, просушили, віск нанесли писачком на ті частини орнаменту, які мають бути жовтими і опускали яйце в інший барвник.

    Порядок виконання роботи повторювався стільки разів, скільки кольорів задумано в орнаменті: від найсвітлішого до найтемнішого.

    Закінчивши розпис, писанку підносять до свічки і м’якою тканиною стирають розігрітий віск.

    Кожен колір в писанці має своє символічне значення: червоний – вогонь небес, любов, радість; жовтий – врожай, достигле зерно, тепло, світло, надія; зелений – колір весни; блакитний – вода, здоров’я, небо; коричневий – земля, урожай, щедрість; чорний – нескінченність життя людини; білий – чистота і світлість людської душі.

    Діти стали творцями власних писанок, кожна з яких говорить своєю мовою.

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше