• СПІВАЙМО ШАНУ КОБЗАРЕВІ

    СПІВАЙМО ШАНУ КОБЗАРЕВІ СПІВАЙМО ШАНУ КОБЗАРЕВІ СПІВАЙМО ШАНУ КОБЗАРЕВІ СПІВАЙМО ШАНУ КОБЗАРЕВІ СПІВАЙМО ШАНУ КОБЗАРЕВІ

    У Шевченковій поезії пульсує «безвічне» джерело духу української пісні, той дух волі сповнює душу й свідомість людини прагненням гідного життя. Минуло багато років, але й сьогодні його слово живе між нами. Кожне слово Тараса Григоровича Шевченка ніби із сьогоднішнього дня.

    Протягом тижня в бібліотеці-філії №1 для дітей вшановували Великого Кобзаря. На абонементі розгорнута виставка «Зоря Шевченкова горить, до правди й волі людство кличе!», яка розкриває його як художника, поета, генія, де представлена література як самого автора, так і твори про нього, книги лауреатів Шевченківської премії.

    Для найменших читайликів проводилися голосні читання «Зацвіла в долині червона калина» та віртуальна подорож «Музеї Шевченка».

    Дітлахи слухали, читали, декламували вірші, які містять чудові описи чарівної української природи: «Садок вишневий коло хати», «Зоре моя вечірняя», «Мені тринадцятий минало», «І золотої й дорогої», «І виріс я на чужині», «Сонце заходить, гори чорніють» …

    Активну участь брали користувачі бібліотеки у міському конкурсі читців-декламаторів творів Тараса Шевченка «Тараса думки будуть жити віки». У віковій категорії «Дошкільнята та учні 1-2 класів» друге місце посіла Міланка Гордейчик, а Марійка Проценко виборола третє місце, у віковій категорії «Учні 5-6 класів» Юлія Кирута зайняла третє місце. Анастасія Павловська в ювілейному ХХХ-му конкурсі «Кобзарева зоря» посіла друге місце.

    Літературно-музична година «Співане слово Тараса», присвячена 205-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка, для четвертокласників БСШ №1 (класовод Майя Фофанова) та їхніх батьків відбулася за участі вихованців Білоцерківської школи мистецтв №1, зокрема учнів вокального відділу викладача-методиста Лесі Крижешевської та заслуженого діяча мистецтв України Тамари Павленко, концертмейстерів Ірини Дорошенко і Вікторії Фещенко. «Тече вода з-під явора» у виконанні Олександри Федунової та «Зацвіла в долині червона калина» у виконанні Марини Колонтай яскраво проявилися в природній ритміці й вільній інтонації.

    А музична інтерпретація Шевченкової поезії у виконанні Софійки Римар у супроводі Арсена Римлянського, Даринки Нестеренко, Катрусі Сергієнко, Дар’ї Савченко, Катрусі Зінченко, Степана Петрішина-Канішевського витончила душевні чуття слухачів й підсилила глибинні смисли струмуванням світлої енергії музичного ладу. Зачаровані мелодійними звуками виконавців, вдячні глядачі нагороджували їх оплесками.

    За вікном книгозбірні гудів вітер, а в читальній залі було затишно і святково від теплоти сердець учасників цього дійства і, коли на завершення зазвучала пісня-гімн «Реве та стогне Дніпр широкий…», підхоплена всіма присутніми, сердитий вітер ніби притих …

    Шевченкова поетика ґрунтується на тонкій ладовій основі української народної пісенності.

    Читайте його твори, співайте його твори – вони допоможуть осмислити минуле та зазирнути в майбутнє, відкрити для себе нове в мудрих рядках його творчості.

     

    Олена Крищенко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше