• Іван Мазепа: знайомство зблизька

    Іван Мазепа: знайомство зблизька

    Гетьман Іван Мазепа – одна з найвідоміших постатей в українській історії. Це був державний діяч і політик найвищого ґатунку, один з найвправніших дипломатів Європи, полководець і водночас поет, у віршах якого відчутно відлунювали патріотичні мотиви, уболівання за долю України. Різноманітна природна обдарованість поєднувалася в ньому з високою освіченістю. Своєю діяльністю і вчинками Іван Мазепа виявляв найвищу мету українського народу – прагнення до волі й державності. Над його ім’ям знущалися деякі історики, православні священики піддали анафемі та він залишився в історії як велична особа, чиї діяння постали, нарешті, у праведному світі.

    12 березня з нагоди 380-річчя від дня народження Івана Мазепи в гуртожитку БНЗ БЦ ПТУ ім. П.Р. Поповича відбулася пізнавальна година «Іван Мазепа: знайомство зблизька». Бібліотекарі філії №3 познайомили юнаків із маловідомими фактами життя великого гетьмана.

    Як і кожна людина, він не був ідеалом. Усе трапилося на його життєвому шляху: помилки, успіхи, перемоги, невдачі. Та, передусім, це – людина високої гідності, патріот. Україна записала на сторінках своєї історії його ім’я золотими літерами.

    Корисною і цікавою для учнів стала інформація про гетьмана у творчості Тараса Шевченка. Про цього велета духу згадується у поемах «Чернець», «Іржавець», у повістях «Музикант» та «Близнецы», у поемі-містерії «Великий льох».

    На тематичній книжковій виставці-портреті» розмістили матеріали, які є у фонді книгозбірні. Фахівці провели для користувачів коментований огляд літератури та періодичних видань.

    Образ славного діяча живе в художньому слові (творах Ф.Вольтера, В.Гюго, О.Пушкіна, П.Куліша, С. Руданського, Б.Лепкого, В.Сосюри, О.Субтельного, В.Чемериса, П.Кралюка, А.Гудими та багатьох інших).

    Особливо глибоко про Івана Мазепу сказав Пилип Орлик: «Ім’я Мазепи житиме вічно зі славою в пам’яті нашого народу, бо він бажав для нього свобідного розвитку всіх його безконечних можливостей».

    Мазепа кинув на цілий світ гасло, яке геніально сформулював Вольтер: «Україна завжди прагнула бути вільною».

    У кінці заходу присутні переглянули відеофільм «Невідома історія. Іван Мазепа». Адже його образ – один з найколоритніших, найцікавіших…

     

    Наталія Добровольська.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше