• Іван Степанович Мазепа. Хто він?

    Іван Степанович Мазепа. Хто він? Іван Степанович Мазепа. Хто він? Іван Степанович Мазепа. Хто він?

     

    Ми все частіше звертаємося до нашої історії. Чому? Відповідь одна – хочемо пізнати славні сторінки життя наших предків, а ще очиститися від неправди, фальші, перекручувань, які нам фактично нав’язували протягом сторіч. Мабуть найбільше фальсифікацій і неправди пов’язано з іменем нашого земляка, гетьмана Івана Мазепи. Скільки вже років тривають дебати, хто ж він, – патріот України чи зрадник, чи потрібно його прославляти і вшановувати…?

    Розвінчати міфи про надзвичайну особистість допомогла зустріч з істориком «Іван Мазепа в запитаннях та відповідях», яка була приурочена до 380-річчя від дня народження найславетнішого гетьмана України і пройшла в бібліотеці-філіалі №10. На зустріч з випускниками БЗШ №5 (кл. керівник Юрченко О. Е.) завітав доцент, кандидат історичних наук Карпусь Д.О.

    Хто такий Іван Мазепа? Якими були відносини між гетьманом та Петром І? Що стало приводом до розриву між українським гетьманом та московським царем? Чи існують правдиві зображення Івана Мазепи? – на ці багато інших запитань відповів гість книгозбірні. Але, якими не були б запитання, Дмитро Олександрович старався показати Івана Мазепу не з політичної точки зору, а як людину, яка опікувалася племінниками і дітьми дружини. Будучи багатим, він не жив заради себе – вкладав в Україну – відбудовував і споруджував церкви, монастирі, бібліотеки, освітні заклади. А боротьбі за визволення України від поневолення віддав все своє життя – інакше і бути не могло, адже і дід, і батько виступали за українську ідею та її самостійність.

    Так ким був Мазепа – патріотом чи зрадником? Своїми думками поділилися і юні слухачі, які взяли участь у історичній вікторині та познайомились з літературою, присвяченою Івану Мазепі.

    Так, життя Івана Мазепи було сповнене злетів і падінь, поразок і перемог, любові й ненависті. Але він завжди щиро любив Україну і оберігав її, як тільки міг.

    «Спасибі, гетьмане Мазепо,

    Що в нашій долі ви були…»

     

    Ганна Нагорна.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше