• Свято Колодія в бібліотеці

    Свято Колодія в бібліотеці Свято Колодія в бібліотеці

     

    4 березня розпочався Масляний тиждень, або Сиропусний тиждень, Сиропуст, Пущення, Сирна неділя, Масниця, Масляна, Запусти, Бабське свято, Колодія – такі, зокрема, назви мало тижневе свято в пору весняного пробудження.

    Бібліотечний Колодій проведено в рамках засідання жіночого клубу «Фітовітальня» працівниками бібліотеки-філіалу №6. Бібліотекар Людмила Романюк розповіла присутнім про святкування Масляної, ознайомилаз традиціями святкування Колодія чи «масниці» в Україні та різних країнах світу. Провела паралель між російською Масляною та українським Колодієм, зупинилась на кулінарних відмінностях, зауваживши, що традиційні страви у цей тиждень зовсім різні. На Масляну готують млинці з різними начинками, а на Колодія – вареники з сиром та вершковим маслом. Члени бібліотечного клубу поділились рецептами щодо приготування смачних млинців та вареників.

    На заході прозвучали вірші «Ой, Масниця-Колодій» та «Прощена Неділя» у виконанні авторки – Тетяни Строкач.

    Учасники заходу мали можливість помилуватися витворами мистецтва,

    представленими на міні-виставці.

    Та який Колодій без вареників із сиром, налисників та млинців! Свято вдалося, бо насолоджуючись «смаколиками», присутні ділилися спогадами з дитинства.

    Прадавній звичай українців повертає усіх до своїх коренів, вчить добру, мудрості, злагоді, очищує душу, дарує радість і сонячну надію. Тож, будьте здорові, добрі люди, з пресвітлим празником Колодія, з провесінню!

    Надія Гаврилова.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше