• «Всякому городу нрав і права…»

    «Всякому городу нрав і права…» «Всякому городу нрав і права…»

    Перечитуючи книги, передивляючись фільми та театральні постановки, ми часто замислюємося над тим, як деякі твори не втрачають актуальності десятиліттями й навіть протягом століть? Це стосується і творчості Івана Котляревського.

    Вже 200 років драма «Наталка Полтавка» та водевіль «Москаль-чарівник» вражають своєю щирістю, простотою, народністю. А з поеми «Енеїда», вперше виданої у 1798 році, розпочинається становлення і розвиток сучасної української літератури.

    Щоб розповісти про Івана Котляревського, який встиг за своє життя стати видатним письменником, самовідданим педагогом, талановитим режисером та здібним офіцером й обговорити його неперевершені твори, в бібліотеці-філії №2 для членів клубу «Осіннє золото» були організовані літературні посиденьки «Національний колорит творчості І.Котляревського».

    Бібліотекарі підготували цікаву розповідь про особисте життя письменника та його нероздільне кохання «на все життя». Котляревський, крім письменницького та акторського талантів, умів грати на скрипці та гарно співав, тому ще з дитинства був «душею» будь-якого колективу.

    Особливу увагу працівники книгозбірні приділили п’єсі «Наталка Полтавка». Бібліотекарі розповіли, що драма була написана, щоб збагатити репертуар Полтавського театру, директором якого призначили Котляревського. Основою стала жива дійсність, тогочасне народне життя. П’єса набула величезної популярності під час Другої світової війни, адже те, що коханого дівчина чекає «вже четвертий рік», підтримувало солдат. «Наталка Полтавка» – перша п’єса розмовною українською мовою. З її появою на сцені лунає українська пісня. А їх у творі аж 22. Це народні пісні,оброблені автором й власні композиції І.Котляревського. Учасники заходупрослухали пісні Марусі Чурай, які співає Наталка та пісню «Всякому городу нрав і права» на слова Г.Сковороди у виконанні Возного.

    Присутні пригадали афоризми із твору, які стали «крилатими», приказки та народні жарти.

    «Наталка Полтавка» здобула високу оцінку видатних вітчизняних та зарубіжних режисерів, драматургів, композиторів, митців. Кажуть, якщо у театрі немає глядачів – ставте п’єсу «Наталка Полтавка», аншлаг вам забезпечений. Полтавський театр свій сезон розпочинає і закінчує цією п’єсою.

    Сподіваємось, що і білоцерківські глядачі будуть мати можливість, в найближчий час, отримати задоволення від постановки творів Івана Котляревського, насолоджуючись талановитою грою акторів Київського академічного обласного музично-драматичного театру ім. П.Саксаганського.

    Леся Кравчук.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше