• Міжнародний день рідної мови в бібліотеці

    Міжнародний день рідної мови в бібліотеці Міжнародний день рідної мови в бібліотеці Міжнародний день рідної мови в бібліотеці Міжнародний день рідної мови в бібліотеці Міжнародний день рідної мови в бібліотеці


    «Скільки ти знаєш мов, стільки разів ти людина», – говорить народна мудрість. Та багатство, втілене в скарбниці інших мов, залишиться для людини недосяжним, якщо вона не оволоділа рідною мовою, не відчула її краси. Адже мова – це історія життя наших далеких предків, це наш родовід.

    21 лютого в бібліотеці-філії №6 пройшли заходи до Міжнародного дня рідної мови. Дитяче свято «Квітни мова наша рідна» проведено з учнями 3-А класу БЗШ №23 (класовод Наталія Гладка).

    На свято завітала місцева поетка Наталія Кузьмічова. Вона ознайомила третьокласників з віршами про мову, її значення для кожної держави і України, зокрема, які надруковані в альманасі «Колиска роду». Діти були першими слухачами віршів весняного циклу «Вишивала веснонька вишиванку» та «Мені наснилася весна». Свій виступ пані Наталя завершила словами:

    Я дякую тобі, життя моє,
    За те, що є сьогодні й завтра буде,
    За все добро, що Бог мені дає,
    За світло, що дарують добрі люди.

    Діти підготували поетичну композицію на вірші поетки. Прозвучали твори «Розгулялась зима», «А сніг летить», «Біла казка», «Плаче дівчинка Орися», «Засмутились поросята» (уривок) у виконанні Саші Федака, Олі Гандзюк, Вероніки Тимкович, Лесі Михайленко, Крістіни Кривошеї, Максима Костенка, Ярослава Вознюка.

    Подорож сторінками словників «Зазирніть у слово» здійснили третьокласники разом із завідувачкою Надією Гавриловою. Діти мали нагоду познайомитись з серією словників. Відкрити таємниці походження українських слів допоміг етимологічний словник, зрозуміти нові слова – тлумачний, збагатити мовлення – фразеологічний, дізнатись тлумачення запозичених слів та їх походження – словник іншомовних слів. Усім, хто цікавиться вивченням рідної української мови у пригоді стануть словники синонімів, антонімів, паронімів… Подорож « в історію слів» зацікавила присутніх, розбудила уяву, фантазію, заохотила до самостійного пошуку. «Не шкодуйте часу і зусиль для вивчення рідної мови», – зауважила Надія Миколаївна.

    Наталя Кузьмічова подарувала бібліотеці літературний альманах «Ковток життя»: Осінь – 2018», в якому надруковані вірші поетки осіннього циклу.

    Мистецька година «Барвінкове розмаїття, мови рідної суцвіття» проведена для гуртківців «Чарівного пензлика».

    На абонементі філії оформлена виставка-інсталяція «Мова рідна з пісні та любові».

     

    Людмила Романюк.

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше