• А як без нас Париж?...

    А як без нас Париж?... А як без нас Париж?... А як без нас Париж?... А як без нас Париж?...

    «А в Парижі сьогодні – плюс п’ятнадцять, сонячно, і – весна», – таким повідомленням розпочався 21 лютого День інформації «Французький шарм поезії і прози» у бібліотеці-філії №8. В ході заходу, приуроченому Року французької мови в Україні, бібліотекарі запросили користувачів книгозбірні вкотре зануритись у розмаїття французької культури. Сама Франціяна якийсь час стала великою книгою, розповідаючи про відомих історичних персонажів та митців.

    Інформаційне досьє та слайд-презентація «Легендарні українці і Франція» познайомили з іменами тих вихідців з України, чия доля була пов’язана з цією країною: королевою Анною Ярославною, письменницею Марко Вовчок, танцівником Сержем Лифарем, художницею Соні Делоне, політичним емігрантом Симоном Петлюрою та білоцерківським парижанином, кінорежисером Еженом Деславом. Музичним прев’ю цієї сторінки стала зворушлива українська пісня «Два кольори», виконана французькою мовою.

    День інформації був насиченим, емоційним, поєднував художнє слово і музику. Огляд літератури з книжкової виставки «Побачити Париж …і прочитати» нагадував літературно-музичну прогулянку вічним містом, під час якої у супроводі французького акордеона анонсувалися книги, де Париж був персонажем, дійовою особою, а часом, і головним героєм.

    Про місто, яке є «святом, що завжди з тобою» писали і пишуть багато, і не тільки французи. І вже самим читачам вирішувати, чиї книги читати і з яких черпати натхнення – американця Ернеста Гемінгвея,чи німецького автора Еріх Марії Ремарка, ірландця Оскара Уайльда, чи все ж, французьких письменників: Ґастона Леру, Віктора Гюго, Олександра Дюма, Франсуази Саган та інших.. А комусь, можливо будуть цікаві українські автори– Богдан Бойчук, Євгенія Кононенко, Олена Ящук-Коде.

    Перегляд літератури «Шерше ля Франс» адресувався тим, хто любить відкривати нове, адже там була представлена література про нетуристичну глибинку Франції з її лавандовими полями, виноградниками та мрійливо-романтичним провансом.

    Шарму додали літературні читання, в яких взяли участь бібліотекарі разом з читачами, тож всі мали можливість насолодитися французькою поезією, а чуттєве та емоційне виконання пані Ніною Смирновою вірша Віктора Гюго «Paris» мовою оригіналу викликало справжній фурор.

    Закінчився інформаційний день романтичним блюзом «Прогулянки Парижем», під який так гарно мріється. І, мабуть, більшість присутніх подумки повторювали щойно почуті поетичні рядки Мар’яни Савки : «А як без нас Париж?»…

    Наталія Семененко.

     

     



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше