• Афганістан – мій біль, моя пекуча пам’ять

    Афганістан – мій біль, моя пекуча пам’ять Афганістан – мій біль, моя пекуча пам’ять Афганістан – мій біль, моя пекуча пам’ять

    15 лютого 2019 року відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 30-ту річницю виведення військ з Афганістану. Війна в Афганістані тривала довше, ніж Друга світова. Молоді хлопці, яких призвали служити в армію, потрапили на «чужу» війну, жорстоку, немилосердну. Проте, вони свято вірили, що виконують свій інтернаціональний обов’язок, захищають тих, хто цього потребує.

    Історики вивчають факти тих воєнних дій, підраховуючи втрати, роблячи висновки. А учасники афганської війни, проявляючи зразки мужності і самопожертви, пізнавали її гірку науку, вчились цінувати мир та життя. За останні 30 років написано багато книг, статей, спогадів учасників і очевидців тих подій.

    13 лютого працівники бібліотеки-філіалу №3 підготували годину-спомин «Афганістан мій біль, моя пекуча пам’ять» для учнів 9-10 класів БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК», на яку запросили Кузьміна Сергія Валерійовича – воїна-інтернаціоналіста, учасника ООС, захисника Донецького аеропорту з позивним «Душман», який і нині служить старшим сержантом полку особливого призначення «Миротворець». Він розповів присутнім про Афганістан, про військове братерство, про те, як в умовах міцніли характери хлопців.

    Розповідь про бойові шляхи, полеглих побратимів, солдатську дружбу, про людину на війні не змогла залишити байдужими нікого. Зустріч перетворилася на своєрідний діалог поколінь. Юнь мало що знає про те, що насправді відбувалося в Афганістані, та і то лише з книг та фільмів. Тому дуже важливо, щоб молодь знала, як можна зберегти в собі людину в іноді надлюдських умовах. Старшокласники були активними, небайдужими, вдумливими, прослухали коментований огляд матеріалів, представлених на книжковій виставці: спогади воїнів-афганців про проблеми фізичної та моральної реабілітації, поеми, вірші, присвячені подіям афганської війни, розповіді про те, що людина робить на війні і що війна робить з людиною.

    Ще й досі тим, хто пройшов крізь афганське пекло, сниться як горіли небо і земля, нестача води і гарячий пісок навкруги, гори, якими не пройти.

    Ця сторінка історії нашої країни не може бути викреслена і забута. Афганська війна потребує осмислення. Для тих, хто воював в Афганістані, вона залишиться обпаленою юністю і спогадом про справжню чоловічу дружбу.

    Бібліотекарі прагнули розширити знання учнів про історичні події афганської війни, викликати повагу і шану до воїнів-інтернаціоналістів, розповісти про земляків, які загинули там і віддати данину пам’яті полеглим і всім, хто причетний до героїчної і трагічної «чужої» афганської війни.

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше