• Вони боролися за волю України

    Вони боролися за волю України Вони боролися за волю України

    90 років тому, у лютому 1929 року, у Відні завершив роботу Перший Конгрес (Великий збір) українських націоналістів, на якому командирами Корпусу Січових Стрільців була створена Організація українських націоналістів. Створення ОУН завершило процес об’єднання націоналістичних груп в один український визвольний рух.

    Напередодні та під час війни в Україні діяли похідні групи ОУН. На їх теренах постала Українська Національна Рада, український передпарламент, засновувалися газети, що закликали до боротьби з нацизмом і більшовизмом. Під час війни ОУН зазнала масових розстрілів та арештів, що спонукало націоналістів взятися за зброю і в лавах Української Повстанської Армії боротися за визволення Батьківщини.

    Про історію створення Організації українських націоналістів, про важкий і трагічний період боротьби її членів на території Київщини і, зокрема, у Білій Церкві, розповів десятикласникам СПМШ №16 під час години історичної пам’яті «Вони боролися за волю України» історик-краєзнавець, кандидат історичних наук, провідний редактор відділу інформаційно-краєзнавчої роботи міської ЦБС Сергій Бурлака. Використовуючи архівні документи, світлини тих буремних часів, Сергій Іванович продемонстрував присутнім епоху сталінського мракобісся, з терором, всепроникаючим впливом спецслужб, невтихаючою боротьбою проти українського визвольного руху.

    По різному складалися долі учасників визвольного руху. Деякі з них ставали перевертнями на кшталт Михайла Захаржевського та його подільників. Та все ж, у переважній більшості, велично постаті справжніх патріотів: безстрашної Людмили Фої, Арсена Шевченка та їхніх нескорених побратимів.

    Бібліотекар філії №9 Світлана Могорит разом зі шкільним бібліотекарем Мирославою Пациаді підготували до заходу книжкову виставку «Загартовані болем».

     

    Катерина Волинець.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше