• Другі Крути – правда про подвиг героїв бою на Трубежі

    Другі Крути – правда про подвиг героїв бою на Трубежі Другі Крути – правда про подвиг героїв бою на Трубежі Другі Крути – правда про подвиг героїв бою на Трубежі Другі Крути – правда про подвиг героїв бою на Трубежі

    4-5 лютого українська громадськість відзначає річницю героїчних подій української історії боротьби за незалежність України в ХХ столітті.

    100 років тому козацька сотня з села Вороньків, що зараз у Бориспільському районі, повторила подвиг Героїв Крут. Вони невеличким загоном утримували впродовж двох діб наступ загарбницького війська московських окупантів, чим дали змогу евакуювати український уряд з Києва до Житомира.

    Тоді, на заклик місцевого отамана Івана Черпака, піднялося місцеве козацтво й вийшло на річку Трубіж де мали проїхати більшовицькі війська бронепоїздами на Київ. Біля мосту через річку вони розібрали залізничну колію, замінували міст та зайняли оборонні позиції.

    Безстрашна сотня Івана Черпака, до якої долучилися мешканці навколишніх сіл, зустріла ворогів Вітчизни. Але сили були нерівні. Та героїзм й відвага українських козаків стримувала просування окупантів впродовж двох діб.

    З нагоди цієї вікопомної дати, для читачів – учнів 7-8-х класів БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» фахівці книгозбірні №3 підготували екскурс в історію «Другі Крути – правда про подвиг героїв бою на Трубежі». Школярі уважно прослухали інформацію про історичні події .

    Для юних громадян бібліотекарі підготували перегляд-ознайомлення «Трубежанські спартанці», де зібрали періодичні матеріали про подвиг героїв.

    У холі БНВО «ЗОШ№15-ДЮСОК» відбулося поетично-патріотичне коло «Ту славу «не сточить іржі», під час якого бібліотекарі читали уривки з поеми Бориса Олійника «Трубить Трубіж».

    Нині, як і 100 років тому, Росія, яка має імперські амбіції, не може змиритися з існуванням незалежної України. Ворог, як століття тому, так і сьогодні не врахував головного – духу наших воїнів. Крути і Трубіж стали вічними символами незламності всіх захисників.

     

    Ксенія Гнуда.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше