• Трагічний, величний і вічний Василь Стус

    Трагічний, величний і вічний Василь Стус Трагічний, величний і вічний Василь Стус Трагічний, величний і вічний Василь Стус Трагічний, величний і вічний Василь Стус Трагічний, величний і вічний Василь Стус

     

    30 січня у центральній бібліотеці відбувся щорічний міський конкурс читців-декламаторів на краще виконання творів видатного українського поета Василя Стуса, одного з найактивніших представників українського дисидентського руху, борця за незалежність України, правозахисника, мислителя, літературознавця і перекладача.

    Все своє свідоме життя Василь Семенович боровся проти радянського тоталітарного режиму. Тільки після проголошення Незалежності України поет був реабілітований. У 1991році Стуса посмертно відзначено Державною премією ім. Т.Г.Шевченка за збірку поезій «Дорога болю», а у 2005 році йому присвоєно званняГероя України.

    За коротке життя поет залишив 6 томів творів, більшість з яких перекладено англійськоюта іншими мовами.

    Навіть у найтяжчі хвилини свого життя Стус твердо вірив, що вернеться до народу своїм словом, що край його почує. Так і сталося. Його поезія залунала в Україні, її почули, її читають, в неї вслухаються.

    Цьогоріч 27 конкурсантів − старшокласників та студентів, натхненно читали безсмертні вірші поета-борця.

    Володарем Гран-прі став Михайло Міняйло, учень БЗШ №18, читач центральної бібліотеки, який прочитав власну поезію, присвячену Василю Стусу.

    Серед старшокласників перше місце вибороли Анастасія Сокол, учениця БНВО «Перша Білоцерківська гімназія» і Марія Малютіна, учениця БЗШ №21, читачки бібліотек-філіалів №3 і №6.

    Друге місце посіли учениці БНВО «Перша Білоцерківська гімназія», читачки центральної бібліотеки Анна Панько і Карина Братасюк та Анна Агалієва, учениця Білоцерківського колегіуму, читачка бібліотеки-філії №9.

    Анастасія Чернух (БЗШ №17) і Анастасія Павловська (БСШ № 1, читачка бібліотеки-філії №1) розділили третє місце.

    Серед студентів переможницею стала Ірина Кониш (гуманітарно-педагогічний коледж).

    Друге місце журі присудило студенткам цього ж коледжу Вікторії Чиж та Іоанні Величко.

    Третє місце посіли Віолетта Ляхевич, студентка коледжу фінансів, обліку та аудиту, читачка центральної бібліотеки і Марія Ільєнко, студентка Національного технічного університету, читачка бібліотеки №6.

    Всі переможці отримали дипломи і подарунки від спонсорів: відділу культури і туризму Білоцерківської міської ради, КЗ БМР Білоцерківська міська ЦБС ім. П.Красножона, голови Білоцерківського міського осередку міжнародної організації «Жіноча громада», міськрайонного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка, видавництва «Час Змін Інформ» і солодощі від приватного підприємця Наталії Задорожної.

    Людмила Чупак.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше