• Криниця нашої душі…

    Криниця нашої душі… Криниця нашої душі…

    Криниця – символ батьківщини, здоров’я, сили, багатства, родючості, безсмертя та високої духовності українського народу.

    З обрядами, пов’язаними з водою та криницею, оспіваною у легендах, піснях та поезіях, познайомили учасників клубу «Осіннє золото» бібліотекарі книгозбірні №2. Під час етногодини «Криниця нашої душі» згадали про цілющі й магічні сили води, які використовуються у родинних обрядах – замішування весільного короваю на водах із семи криниць, обливання на щасливе подружнє життя, обряд «зливок» над породіллю та омивання дитини під час хрещення.

    Зацікавила учасників заходу картина Марії Примаченко «Сватає Іван Галю», дійство якої відбувається біля криниці, адже криниця у народі – символ чистоти і святості, саме тому найчастіше тут домовлялися про весілля.

    Ольга Максимівна Бойко розповіла про іменну криницю Олекса Довбуша – Писану криницю у Славську, де їй довелося побувати.

    Згадали майже забуті слова та діалекти «керниця», «копанка», «кадуб», «студня», «цямрина», «цеберко», «корба»…

    Присутніх розчулили пісні «Криниця», «Батькова криниця», «Мамина криниця» у виконанні відомих співаків. Із задоволенням усі разом заспівали українську народну пісню «Ой, у полі криниченька».

    Учасники заходу дійшли висновку, що найціннішим є духовне значення криниці, бо вона є зв’язком між поколіннями та невмирущим джерелом пам’яті роду.

    Припали до душі слова колодязника Сидора П’ятип’ятниці з книги Василя Скуратівського «Берегиня»: «…Скільки криниць на землі, стільки й зірок на небозводі. І якщо вам доводилося бачити, як падає долі небесниця, знайте: то десь замулилося джерело. Отже… щоб не згасли зірки, оберігайте живі криниці! Нехай кожному з вас яскраво світить своя іменна зірниця…».

     

    Леся Кравчук.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше