• Ніколи Україна не забуде цих юних душ нескорений політ

    Ніколи Україна не забуде цих юних душ нескорений політ Ніколи Україна не забуде цих юних душ нескорений політ

     

    На Аскольдовій могилі

    Поховали їх –

    Тридцять мучнів українців

    Славних, молодих…

    Це слова з вірша Павла Тичини «Пам’яті тридцяти», присвячені молодим українцям, які загинули у бою під Крутами 29 січня 1918 року. Бою, який обріс легендами. І, попри поразку, став символом мужності та відваги українського народу.

    З метою ознайомлення користувачів з однією з трагічних сторінок історії України, виховання почуття поваги до тих, хто віддав своє життя заради незалежності України, бібліотекарі філіалу №6 провели годину спілкування «Триста зір спалахнули у небі, триста мрій назавжди відбули».

    У заході взяли участь читачі – учні 3-Б класу БЗШ №23 (класовод Валентина Синиця). З розповіді завідувачки книгозбірнею Надії Гаврилової діти дізнались про трагедію під Крутами, де у 1918 році в нерівному бою з більшовицькими військами полягли за незалежність України більше 300 молодих патріотів – студентів Київського університету Святого Володимира та учнів Кирило-Мефодіївського братства. Не залишилась поза увагою тема історичної паралелі Героїв Крут, Майдану та ООС. «Необхідність згуртованості народу дозволить саме зараз перемогти агресора на сході України», – зауважила Надія Миколаївна. Третьокласники прослухали поетичну композицію «Ішли у бій – ввійшли в безсмертя», яка складалася з віршів Миколи Луківа, Павла Тичини, Богдана Ігора-Антонича, Яра Славутича, у виконанні однокласників.

    Під час заходу присутні переглянули відеофільм «Легенда про студентське військо», присвячений воїнам Крут, мультимедійну презентацію «Учасники бою під Крутами» та прослухали пісню Сергія Василюка «Ніколи не плач». Пам’ять полеглих Героїв вшанували хвилиною мовчання.

    В читальній залі книгозбірні оформлена книжково-ілюстративна виставка «Ми є народ, якого не здолати», яка складається з двох розділів: «Крути: вони боролися, щоб ми перемогли» та «Є на Землі країна Україна, із серцем, що йменується Майдан», яка розкриває історичні паралелі Героїв Крут та Майдану.

    Цей день назавжди залишиться світлим в нашій пам'яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. День любові до своєї Вітчизни. День пам’яті Героїв Крут.

     

    Людмила Романюк.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше