• Зима прийшла з дарами – з добрими святами

    Зима прийшла з дарами – з добрими святами Зима прийшла з дарами – з добрими святами Зима прийшла з дарами – з добрими святами Зима прийшла з дарами – з добрими святами

    В народі говорять: «Зима прийшла з дарами – з добрими святами». І дійсно: взимку майже щодня – свято. Кожне з них відзначалося вечорницькими дійствами. Місяць грудень починається циклом зимових свят, які пов’язані з великою кількістю традицій та народних звичаїв. Щорічно 17 грудня відзначається день святої Варвари. Це не тільки релігійне, але й народне свято. В Україні з іменем Варвари пов’язують чимало легенд. Одна з них стверджує, що свята Варвара була така мудра на вишивання, що вишила ризи самому Ісусові Христові. У цей день можна досхочу вишивати й займатися іншими справами, пов’язаними з нитками.

    Напередодні свята Варвари, покровительки вишивальниць, у бібліотеці-філії №4 відбулася година народознавства «Зима прийшла з дарами – з добрими святами». На захід завітали члени клубу Академії пенсіонерів «Зарічани» не тільки для того, щоб вшанувати Варвару-вишивальницю, але й почерпнути для себе багато цікавого та корисного. Бібліотекар Ірина Тупчій розповіла про традиції святкування дня святої Варвари в інших слов’янських країнах. Атмосферу народного свята передавали вишиті рушники, картини, плетені серветки, домоткані килими, які принесли учасники заходу, талановиті майстрині. Вдивляючись у цю рукотворну красу, створену працьовитими жіночими руками, дивуєшся, де береться стільки енергії та терпіння, адже ця робота вимагає багато часу та копіткої праці. Найкращими виявилися роботи: «Барвисті кольори вишивки» Оксани Сулими, «Цікаве рукоділля» Ольги Кучерської, «Магія вишивки» Антоніни Герасименко, «Чарівність мережива» Ольги Хмель та «Умілі руки» Світлани Журавльової.

    Учасники заходу згадували грудневі прикмети, прислів’я та приказки, що дістались нам у спадок від минулих поколінь. Майстрині поділилися спогадами про те, що спонукало їх до в’язання та вишивання, подякували бібліотекарям, за приємні хвилини спілкування.

    Олена Буяненко.



    Поділись з друзями:



Біла Церква

Одними з найбільш значних культурних та освітніх
центрів міста є державні публічні бібліотеки!



Централізована бібліотечна система Білої Церкви обслуговує 50873 читачів!

Це більш ніж 25% населення всього міста!

Докладніше